På fredagskvällen arrangerade IAAF sin gala i Monaco som innehöll utnämningen World Athlete of the Year för män och kvinnor. Usain Bolt vann det prestigefulla priset för sjätte gången på herrsidan vilket är rekord medan OS-mästarinnan på 10 000 m, Almaz Ayana, från Etiopien vann på damsidan.
30-årige Bolt vann 100, 200 och 4×100 m i Rio-OS och lyckades därmed med bedriften för tredje OS:et i rad – något som ingen annan klarat av. Han var också obesegrad hela 2016 efter årsbästan på 9.81 (100 m) respektive 19.78 (200 m) som båda uppnåddes i Rio.
Rio blev hans sista OS och han har nu ett år kvar som elitaktiv där VM i London blir hans sjunde och sista världsmästerskap.
– En av anledningarna till att jag tävlar ytterligare ett år är mina fans. De vill inte att jag ska sluta så jag ger dem ett år till. Jag lever för ögonblicken när jag går in på ett fullsatt stadium och hör vrålet från publiken, Rio var det mäktigaste jag upplevt! säger Bolt på iaaf.org.
Ayanas superrekord på 10 000 m
Almaz Ayana satte ett fantastiskt världsrekord på 10 000 m i OS då hon krossade den 23 år gamla noteringen med 14 sekunder och noterade 29:17.45! Hon sprang andra halvan på fantastiska 14:30 och vann med hela 15 sekunder. När det gäller säsongen i stort så vann hon alla lopp hon ställde upp i utom ett – fyra lopp på 5000 och två på 10 000 m. Enda förlusten var OS-finalen på 5000 m där hon slutade trea.
– Jag har inte ord att beskriva hur glad jag är för priset, säger Ayana till iaaf.org.
Stenhård konkurrens
Arbetet med att få fram de två gick till så att IAAF plockade fram tio manliga och tio kvinnliga kandidater som allmänheten och IAAF:s medlemmar och styrelse fick rösta på. Omröstningen pågick 18 oktober–1 november varefter en expertgrupp utsåg tre finalister i varje klass.
Dessa var på manliga sidan Usain Bolt, JAM (sprint), Mo Farah, GBR (långdistans) och Wayde van Niekerk, RSA (400 m). Och för kvinnor Almaz Ayana, ETH (långdistans), Elaine Thompson, JAM (sprint) och Anita Wlodarczyk, POL (slägga).
Det var en rad svenskar på plats på galan på fredagskvällen, bland annat Svensk Friidrotts ordförande Björn O. Nilsson, EAA-ledamoten Toralf Nilsson och bland före detta aktiva Christian Olsson.
Viktiga beslut
I anslutning till galan genomförde IAAF en extrakongress där man klubbade igenom flera tunga beslut som bland annat handlar om en mer jämställd idrott, större inflytande för de aktiva och en oberoende enhet för antidopingarbete och underrättelseverksamhet. Det är de viktigaste delarna i programmet som ska få den korruptions- och dopingbefläckade världsfriidrotten på rätt kurs.
– Jag skulle inte kräva förändringar om jag inte trodde att vi behövde dem. Det här är ett mycket viktigt ögonblick i vår sports historia, sa IAAF-presidenten Sebastian Coe.
197 av IAAF:s 214 medlemsländer var på plats och av de 192 giltiga röster som lämnades in var 182 för och 10 mot förslaget.
Läs mer på iaaf.org
/Jonas Hedman