Det är 16 år sedan en svensk nådde en bättre placering i terräng-EM än Andreas Almgrens femteplats. Foto: Deca Text&Bild

Terräng-EM: Andreas Almgren tre sekunder från medalj

Terräng-EM firade 30-årsjubileum när mästerskapet genomfördes i turkiska Antalya på söndagen. Sverige hade hela 20 löpare med i de olika klasserna och bäst lyckades Andreas Almgren som i sin terräng-EM-debut spurtade i mål som femma bara tre sekunder från medalj. Detta i sin första tävling på ett halvår. Bästa svenska blev Sarah Lahti på sjunde plats, 15 sekunder från medalj.

Det var 15 grader och molnigt i Antalya där den flacka gräsbanan hade två varv, 1,8 respektive 1,5 km, som innehöll två passager med rytmstörningar i form av tre stycken tre decimeter höga stockar och en passage med lika många stockar.

Andreas offensiv från start
I manliga loppet över 7.8 km hade Sverige sex man med – maxantal – som med terräng-EM-debutanten Andreas Almgren i spetsen var ett av de bästa blågula lagen genom tiderna. Andreas gjorde p g a en stressreaktion i smalbenet efter fjärdeplatsen på EM 10 000 m i somras sin första tävling på ett halvår men var efter ett höghöjdsläger i Sierra Nevada i bra form.
Han gick med täten från start och var hela tiden bland de tio främsta. När Italiens Yemane Crippa höjde farten efter fem kilometer sträcktes tätklungan på sex man ut och Andreas fick svårt att följa. Men han fick kontakt igen även om avståndet mellan de sex främsta växte.

”Terräng är tufft”
Favoriten och dubble TEM-vinnaaren Jakob Ingebrigtsen höjde trycket ytterligare med en knapp kilometer kvar och då släppte den siste kvarvarande löparen, Yemane Crippa. Jakob spurtade i mål på 22:16 och vann med åtta sekunder före Crippa medan bronset togs av Spaniens Thierry Ndikumwenayo på 22:31. Han var i sin tur två sekunder före Belgiens Isaac Kimeli och bakom honom spurtade Andreas förbi Frankrikes Yann Scrub till femteplatsen på 22:34. Bara sekunden från fjärdeplatsen och tre från brons.
– Terräng är tufft. Jag är väldigt bra grundtränad men när mjölksyran slår till så blir det svårt. På EM 10 000 m var jag besviken över fjärdeplatsen men nu är jag ganska nöjd med att bli femma, säger Andreas till SVT Play.
– Jag ville vara med där framme för att se vad det skulle räcka till. Det var tufft när Yemane Crippa skruvade upp tempot på andra halvan och jag hade svårt med de inlagda hindren men kul att vara tillbaka och tävla. Nu väntar ett millopp på väg i Valencia om en månad, sedan blir det kanske inne-EM på 3000 m medan det stora målet nästa år är VM i Tokyo i september.

Bästa på 17 år
Senast en manlig svensk nådde en bättre placering än Andreas femteplats var för 16 år sedan då Mustafa Mohamed slutade trea och tog den sista av sina tre TEM-medaljer. 2018 var Napoleon Solomon femma.
Bakom Andreas avslutade hinderlöparen Simon Sundström bra och nådde målet som 16:e man på 22:52, alltså bara 18 sekunder bakom Andreas. Simon följdes av Jonas Glans på 31:a plats på 23:16 vilket fastställde den svenska lagplaceringen till sjätte plats. Det är den bästa manliga lagplaceringen sedan 2007 då det blev det en femteplats tack vare trion Mustafa Mohamed (trea), Erik Sjökvist (fyra) och Henrik Ahnström (36:a).
Bakom den svenska topptrion var Oliver Löfqvist 37:a på 23:20, Martin Regborn 44:a på 23.32 och Leo Magnusson 46:a på 23:34.

Sarah Lahtis hittills bästa
I det kvinnliga loppet över 7.8 km kom de tre senaste årens vinnare Karoline Bjerkeli Grøvdal inte till start på grund av sjukdom. Istället framstod Italiens Nadia Battocletti, som i somras vann dubbla EM-guld och så när även OS-guld på 10 000 m, som favorit.
Sverige hade hela fem tjejer med av vilka terräng-SM-vinnaren på 4 km, Sarah Lahti, var mest offensiv och låg kring tionde plats loppet igenom. Med halvkilometern kvar var hon uppe som sexa men blev till slut sjua på 26:16 – 15 sekunder från medalj.
– Jag är jättenöjd med placeringen. Det har varit ett tufft år med hamstringsoperation i mars men nu är jag på rätt väg så det känns bra, säger Sarah till SVT Play.
Placeringen är hennes hittills bästa i terräng-EM där den tidigare bästa var 19:e 2022.

Sjundeplats i lagtävlingen
Frankrikes Manon Trapp gick loss på första kilometern och släpptes iväg ett 50-tal meter innan klungan några kilometer senare fångade in henne. Starkast av alla var Nadia Batocletti som var överlägsen sista kilometern och vann med elva sekunder på 25:43. Silvret till Konstantin Klosterhalfen, 25:54, och bronset till arrangörsnationens Yasemin Can, 26:01. Batocletti blev därmed första kvinna att vinna EM-guld i terräng i alla tre klasserna – U20, U23 och senior.
Bakom sjuan Sarah Lahti jobbade sig maratonlöparen och terräng-EM-debutanten Carolina Wikström upp från 60:e till 25:a plats på 26:56 före tidigare TEM-medaljören Samrawit Mengsteab 27:a på 27:00. Bakom dem följde Emilia Lillemo 56:a på 27:58 och Evelina Henriksson 61:a på 28:13.
Det innebar en sjundeplats i lagtävlingen för de tre främsta på placeringssiffran 59. Till bronset, som gick till Belgien, fattades bara 13 placeringar, medan guldet gick till Italien som var överlägset.

P19: Offensiva lidingökillar
I fjolårets P19-klass på terräng-EM i Bryssel var IFK Lidingös då blott 17-årige Karl Ottfalk med och krigade om medaljerna och var även denna gång med bland de främsta hela loppet. Topp tio fanns även debutanten och klubbkamraten Sebastian Lörstad, 16, som för en månad sedan vann P19-klassen på terräng-NM där han då som nu mötte upp till tre år äldre motståndare.

Ottfalk två sekunder från medalj
Sista 500 meterna drog OS-sexan på 1500 m, Nederländernas Niels Laros, upp en långspurt där han utmanades av britten George Couttie men höll undan och vann det 4.8 km långa loppet med två sekunder på 14:07. Därmed fick han revansch från fjolårets lopp då han överraskande blev ikappsprungen på upploppet och besegrad av dansken Axel Vang Christensen.
Bakom Laros tappade Karl en placering på upploppet och slutade femma på 14:18, bara två sekunder från bronset, medan Sebastian nådde målet som tolva på 14:24.
Utmärkta lopp av båda svenskarna som kompletterades av Hässelbys Samuel Berhane som slutade 69:a vilket innebar en elfteplats i lagtävlingen. Den vanns av Norge som var tre platspoäng före Nederländerna. Detta efter individuell tredje, fjärde resp tiondeplats tack vare Andreas Fjeld Halvorsen, Magnus Øyen och Kristian Bråthen Børve.

”Nöjd fram till upploppet”
– Jag är jättenöjd med insatsen fram till upploppet där krafterna inte riktigt räckte till. Jag har haft en jobbig höst där jag missat flera lopp, jag bröt Lidingöloppet och missade JNM på grund av sjukdom, säger Karl Ottfalk till SVT Play.
I fjol var Karl 15 sekunder från medalj och i år två. 2025 är han äldst i klassen och har då ännu en chans på prispallen. Då finna chans till en ännu bättre placering även för Sebastian Lörstad.

F19: Femteplats i lagtävlingen
I fjol tog Sverige brons i lagtävlingen då Upsala IF:s Elsa Sundqvist var femma individuellt. Hon var bästa svenska även denna gång när hon spurtade i mål som 16:e tjej på 16:53 i det 4.8 km långa loppet, 16 sekunder från åttondeplatsen och 50 från medalj.
Bakom henne avancerade Ida Kraft och Majken Söderlund Larsson en hel del på andra halvan och blev 21:a respektive 24:a på 16:55 respektive 16:58. Det resulterade i sin tur i en fin femteplats i lagtävlingen på 61 platspoäng, tio bakom fyran Schweiz i en tävlingen som vanns av Storbritannien.
Individuell vinnare blev Storbritanniens Innes Fitzgerald som med 15:47 var elva sekunder före landsmaninnan Jess Bailey. Därmed försvarade Fitzgerald guldet från 2023.

/Jonas Hedman

Resultatlistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen