Malmö AI och 4×100 m är en framgångssaga som sträcker sig över ett sekel och i stafett-SM i Göteborg på lördagen blev det ett nytt guld, denna gång på damsidan. Med 44.48 vann de med nära sekunden och snuddade vid sitt eget svenska rekord, detta exakt 100 år efter första SM-titeln i grenen.
Då 1922 hemfördes första manliga guldet och denna gång var det damerna som triumferade. Kvartetten Filippa Sivnert, Wilma Rosenquist, Daniella Busk och Ida Staafgård imponerade redan i försöken med 44.81. I finalen hade de bana tre med Spårvägen utanför sig och svåraste konkurrenten Ullevi på femman. Filippa gjorde en bra förstasträcka, lämnade över till Wilma som skickade iväg Daniella på tredje i princip lika med Ullevis Matilda Hellqvist.
Lysande kurva av Daniella
Daniella tog flera meter och gav Ida Staafgård en klar ledning ut på sista som hon förvaltade på bästa sätt fram till seger med 87 hundradelar på 44.48. Detta blott 0.05 från MAI:s eget åtta år gamla svenska klubblagsrekord satt på stafett-SM i Kil 2014. Då som nu sprang Daniella tredjesträckan.
Ullevis Ebba Magnusson gick ut på sista sträckan som tvåa men drygt halvvägs kom Spårvägens Moa Hjelmer, passerade och tog silvret på 45.35, fyra tiondelar före Ullevi.
26:e titeln i korta stafetten
MAI tog sitt första kvinnliga SM-guld på 4×100 m 1946 och nu kom nummer 26. Ingen annan klubb är i närheten av så många guld. I sex av dessa har Daniella Busk ingått i laget och samtliga gånger har hon sprungit tredjesträckan.
Tre tiondelar från dubbla guld
Hundra år efter MAI:s första SM-titel på manliga 4×100 m hade det givetvis suttit fint med en jubileumstitel, men ödet ville annorlunda. Örgryte var starkare denna dag och vann med tre tiondelar på 40.94 tack vare kvartetten Jonatan Hirsh, Alex Apelgrim, Tobias Carlryd och Anders Pihlblad. Men silver till Skåne-klubben på 41.21 som får en ny chans att ta 49:e manliga 4×100-guldet nästa år.
Bronset gick till Upsala IF på 41.40 medan Spårvägens slutade fyra på 41.97.
/Jonas Hedman
Anm.: MAI:s första 4×100-guld 1922 tog Erik Lindvall, Helge Wulff, Curt Wiberg och Wille Svensson på 43.9. Hundra år senare hemfördes det kvinnliga guldet på en blott halvsekunden långsammare tid.