Suldan slutade tolva i EM-halvmaran på persnära 1:02:09. Årets stora mål är OS-maran i Paris i augusti. Foto: Deca Text&Bild

Suldan nära pers i EM-halvmaran

Halvmaratonloppet på EM i Rom slutade med en 13:e plats för Suldan Hassan på persnära 1:02:09. Till åttondeplatsen fattades 40 sekunder

Det var 25 grader varmt men molnigt när starten gick klockan nio på morgonen vilket var betydligt svalare än de två föregående tävlingsdagarna. Suldan gick inte riktigt med klungan de första kilometerna och passerade 5 km på 14:37, tre sekunder bakom ledaren Yohannes Chiappinelli från Italien som närmast följdes av Norges Awet Kibrab.

Suldan Hassan hängde med tätklungan i 13 km. Foto: Jonas Petersson

Med i tätklungan i 13 km

När milen passerades på 29:12 var det oförändrat i täten och då var Suldan med i den 18 man stora klungan. Men när han syntes i TV-sändningen strax före 15 km så grimaserade han och flytet var borta. 15 km passerade han på 44:00 (14:48 på 5 km-avsnittet) och var då 19 sekunder bakom nye ledaren Yemane Crippa från Italien.

Rafflande guldkamp
De sista kilometerna handlade de om fem man längst fram där hemmasonen Crippa stod för dragjobbet. Strax innan tunneln in på stadion släppte ene tysken och i tunneln två till så det handlade om Crippa mot den spurtsnabbe Amanal Petros.
Den fåtaliga publiken hördes ordentligt när Crippa kom in på de blå allvädersbanorna och på bortre långsidan började avståndet till Petros växa. Italienaren rusade mot mål och guld samtidigt som landsmannen Pietro Riva med 150 m kvar spurtade ifrån Israels Maru Teferi. Och även hann förbi Petros till en italiensk dubbel. Segertiden 1:01:03 var nytt mästerskapsrekord.

Nära personbästa
Där bakom avslutade Suldan bra och kom in på stadion som trettonde man och lyckades hålla placeringen in till 1:02:09, bara 13 sekunder från hans personliga rekord. Det var en placering och sex sekunder bakom Norges Sondre Nordstad Moen.
Till åttondeplatsen fattades det 40 sekunder för Suldan som gjorde sitt första utomhusmästerskap.

Grøvdal på väg mot medalj …
Halvmaratonloppen gick på en punkt-till-punkt-bana med start nere på stan där de efter en mil sprang in på en 3 km-loop som avverkades tre varv och avslutades inne på olympiastadion.
I kvinnliga loppet gjorde Norges Karoline Bjerkeli Grøvdal sina andra EM-start på två dagar efter att ha tagit silver på 5000 m på fredagen efter en heroisk insats. Strax efter 15 km gick hon loss tillsammans med Rumäniens Joan Chelimo Melly och runt 19 km var hon ensam längst fram.

… överlägsen sista kilometerna
De sista två kilometerna var Karoline helt överlägsen och vann med hela 46 sekunder på mästerskapsrekordet 1:08:09. Efter att i 5000 m-finalen två dagar tidigare dragit varit i ledning ända till hundra meter från mål har hon nu guld och silver efter efter 26 km löpning.
Enda svenska i loppet var Hanna Lindholm som åtta dagar tidigare tagit ut allt som SM-trea i asics Stockholm Marathon. Hon passerade nu milen på 35:46 men bröt före 15 km-märket.