Daniel Ståhl har ett färskt personligt rekord i kula på 19.60 men behöver öka ytterligare 20 cm för att bli klar för EM i Belgrad. Foto: Deca Text&Bild

Långa stötar och snabba lopp att se fram mot på ISM i Växjö

Med bara en vecka kvar till inne-EM i Belgrad blir helgens ISM i Telekonsult Arena i Växjö extra spännande eftersom det går att kvala fram till söndag.

Bland de som varit nära IEM-kvalgränserna märks Daniel Ståhl i kula (19.60, fattas 20 cm), Gladys Bamane på 60 m (7.44, fattas 0.02), Amanda Hansson, Hässelby, 60 m (7.47, fattas 0.05), Fredrick Ekholm på 60 m häck (7.88, fattas 0.06) och Daniel Lundgren på 3000 m (8:05.88, fattas mindre än fyra sekunder).
En som inte har sin gren med på IEM är slägg- och viktkastaren Ida Storm som krossade sitt eget Sverigebästa i vikt förra veckan då hon med 23.73 slog tidigare toppnoteringen med över metern.

Hur högt hoppar Angelica?
Hon har inte tävlat sedan i september och gör årsdebut i stav hemma i Växjö. Ingen vet vilken form Angelica Bengtsson är i men eftersom hon bestämt sig för att ställa upp så finns det goda skäl att tro att hon är i en form som mycket väl kan ta henne till inne-EM. Stavfinalen startar kl 14.00 på lördag.
Michel Tornéus jobbar med att förbättra sin ansats och har bara åstadkommit 7.80 och 7.55 i vinter. Men han är i fysiskt fin form och har hoppat långt i Telekonsult Arena tidigare. I fjol i Malmö vann han på 7.85 och får han det att stämma kan det definitivt bli ännu längre.

Ingen Bahta, Rogestedt och Lahti
I anmälningslistorna hittar man inte färska svenska rekordslagarna Meraf Bahta och Johan Rogestedt.
– Himla tråkigt att behöva stå över men med anledning av EM känns det som en given prioritering. En sista veckas förberedelser nu, skriver Johan på Twitter.
Inte heller Sarah Lahti kommer till start eftersom hon koncentrerar sig på landsvägslöpning denna vinter/vår. Det öppnar möjligheter för Linn Nilsson som vunnit medeldistansdubbeln på ISM och i fjol var etta på 1500 m och tvåa på 3000. Hon har i vinter satt personligt rekord på både båda distanserna och springer den 1500 i Belgrad nästa helg.
Givetvis blir det spännande att se vad 3:37-löparen Kalle Berglund kan göra när han nu väljer 800 m och där möter likaledes IEM-uttagna Andreas Kramer.

Märkligt läge på 60 m
Intressanta starter gör även Tom Kling-Baptiste, Huddinge, och Stefan Tärnhuvud, Sundsvall, på 60 m. De har kapacitet att nå IEM-kvalgränsen 6.74 men där är faktiskt tre man redan uttagna så det är fullt trots att kvalperioden som sagt sträcker sig till på söndag.

Så gick det på ISM 2016
Många av fjolårets mästare och medaljörer är med även i år och därför kan det vara intressant att se hur det gick då.
Malmö och Atleticum var platsen för inne-SM förra året där 60 m stod i centrum för både män och kvinnor. Odain Rose tangerade sitt personliga rekord på 6.62 i Globen-galan tio dagar tidigare och efter 6.72 i SM-försöken noterade han 6.62 för tredje gången i finalen. Det innebar en 0.08-seger före Tom Kling-Baptiste och var bara 0.01 från Patrik Lövgrens 19 år gamla mästerskapsrekord satt i just Atleticum.

Sannas sköna seger
Odains träningskompis Susanna Kallur gjorde comeback på löparbanan under vintern och även hon vann ISM-guld på 60 m. Med 7.34 var hon två tiondelar före Örebros Elin Östlund och förbättrade samtidigt sitt eget svenska årsbästa och K35-rekord med 0.01. Senast Sanna vann ISM-guld var på 60 m häck i Göteborg 2007 – alltså nio år tidigare – så det var en efterlängtad comeback.

Elin upp som sjua genom tiderna
Snabbt gick det också på 60 m häck där Spårvägens Elin Westerlund efter ett skadedrabbat 2015 var tillbaka i bästa slag och vann finalen på 8.27 före dubbla mästarinnan Maja Rogemyr, 8.33. Segertiden var personligt rekord med 0.08 för Elin som tog sin andra SM-titel och avancerade till delad sjundeplats på den svenska genom-tiderna-listan. Den första kom sex år tidigare på SM i Falun då hon vann 100 m häck.

Irakiskt rekord
På manliga 60 m häck satte Hammarbys Amir Shaker personligt (och irakiskt) rekord i såväl försök (7.83) som final (7.77) och vann med 0.06 före MAI:s Anton Levin som även han satte pers med 7.83. Alexander Brorsson tog bronset på 7.92 och femma var MAI:s sexfaldige mästare Philip Nossmy, 33, på 8.08.
Sitt livs serie gjorde Hässelbys Ida Storm i viktkastning där hon överträffade Tracey Anderssons tre år gamla mästerskapsrekord, 21.14, i fyra av sina fem godkända kast. Segerresultatet 22.29 i fjärde omgången var bara 27 centimeter från hennes eget ett år gamla inofficiella svenska rekord.

Kramer en av fem förstagångsmästare
Även om flera av de bästa saknades på 800 m så var Sävedalens Andreas Kramer, 18, en värdig vinnare. I Globen 1,5 vecka tidigare satte han svenskt juniorrekord med 1:47.85 och vann i Malmö sin första SM-titel efter ett kraftfullt ryck halvvägs som förde honom i mål på 1:51.48 – sekunden före Hässelbys hinderlöpare Emil Blomberg.
En annan förstagångsvinnare var Örebros Fanny Ernestam, 17, som gjorde sin fjärde tävling över 13 meter och med 13.15 vann med mycket liten marginal. Detta före Malin Marmbrandt sedan de skiljts åt först med tredjehoppet. Även i stav var det jämnt där skiljehopp avgjorde guldstriden som vanns av Hellas Calle Sténson före Spårvägens Erik Thorstensson.

Vilken spurt av Sarah Lahti!
På 3000 m tog Sarah Lahti sin tredje titel efter en avslutande kilometer på 2:47 där 9:12.79 innebar en segermarginal på 1,5 sekunder till Linn Nilsson som dagen efter vann 1500 m.
Av de etablerade stjärnorna visade Michel Tornéus och Erica Jarder (båda längd) samt Irene Ekelund (200 m) och Moa Hjelmer (400 m) styrka genom att vinna trots att de inte var i bästa form. En som saknades var färske 8.12-hopparen Andreas Otterling som dagarna före ISM upptäckt en stressfraktur i foten.
Man noterar också Emil Svenssons andra raka ISM-guld i höjd på totalperset 2.20.
/Jonas Hedman

Allt om inne-SM i Växjö

Hela ISM sänds i friidrottskanalen.se med A. Lennart Julin som kommentator

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen