Den fjärde VM-dagen i Budapest avslutades med finalen på 3000 m hinder där vi överraskande hade en svensk med i IFK Lidingö Simon Sundström. Och han gjorde en bra insats där han efter ledning (!) de första 500 meterna nådde målet som 15:e man på 8:27.68 bara 7,5 sekunder över det personliga rekordet.
Simon imponerade stort när han i försöken spurtade i mål som femma på 8:20.10 – personligt rekord och Sveriges första VM-finalist på distansen sedan Mustafa Mohamed i Osaka 2007.
Finalen inleddes i långsamt tempo och gick Simon hela vägen fram till ledning direkt från start. För i hinderlöpning är det enklare att ligga först eftersom man då kan ta hindren ostörd.
Långsam öppning
Kenyas Leonard Bett övertog frontpositionen och passerade första kilometern på 2:50 med Simon som tvåa. 200 meter senare höjde han tempot, Simon föll tillbaka och var tre sekunder efter vid 2000 m (5:34).
Vid 2300 meter gick världsrekordhållaren Lamecha Girma till spets och farten skruvades upp allt mer. Den ende som följde var den suveräne Soufiane El Bakkali och just före vattengraven passerade han och var helt överlägsen på upploppet.
Segertiden skrevs till 8:03.53 och segermarginalen till Girma blev knappt två sekunder. Ut på sista varvet låg Leonard Bett som föll på hindret, kom upp och figthades med landsmannen Abraham Kibiwot som till slut tog bronset på 8:11.98.
Näst bäste europé
Simon nådde målet som 15:e man på 8:27.68 – 7,5 sekunder från det personliga rekordet från försöken i vad som var en helt godkänd insats. Tolv européer startade i försöken och bara två tog sig till final. En av dem var Simon som i finalen bara hade spanjoren Daniel Arce före sig. Han slutade nia på 8:18.31.
– Det är häftigt att springa en VM-final men kroppen svarade inte riktigt idag, säger Simon.
Nytt snabbt lopp av norrmannen …
I måndags satte ännu inte 21-årige norrmannen Håvade Bentdal Ingvaldsen ett jättepers i 400 m-försöken där han var snabbast av alla på nordiska rekordet 44.39. Det var bara sex hundradelar från det 36 år gamla europarekordet.
I semifinalen på tisdagskvällen rusade han i mål som trea i första heatet på 44.70.
… och nu slogs det 36 år gamla rekordet
Vann gjorde britten Matthew Hudson-Smith på 44.26 och till slut rök europearekordet som Thomas Schönlebe ägt sedan VM-guldet i Rom 1987. Så många har varit så nära under flera år och nu slogs det till slut.
Och den unge Ingvaldsen, han tog sig till final på tid tillsammans med världsrekordhållaren Wayde van Niekerk. Norges första 400 m-finalist i ett globalt mästerskap genom alla tider.
Kramer imponerade
Inför 800 m-försöken hade Andreas Kramer störts av en förkylning men återhämtat sig och var redo. Det var hela sju heat och Andreas var lottad till det näst sista. De tre främsta i varje plus lika många tider avancerade.
Det blev ett långsamt lopp där Andreas tog plats vid sargen och via 26.0 på 200 m varvade på 54.5. På slutet skapades luckor som Andreas utnyttjade effektivt och på upploppet spurtade han fram till en andraplats på 1:45.42, två tiondelar bakom vinnaren El Guesse. Riktigt bra sprunget.
”Jag utnyttjade luckorna”
– Jag är jättenöjd med hur jag genomförde loppet. Jag placerade mig bra och när luckorna öppnades utnyttjade jag dem, säger Andreas till Cmore.
– Jag kände mig stark idag, krafterna fanns där och skönt att kroppen svarade eftersom jag varit förkyld.
Snabbast av alla var Kenyas Emmanuel Wanyonyi med 1:44.92. Finländaren Joonas Rinne, som var ytterst nära att går till semi på 1500 m, noterade 1:45.93 i det sista heatet och var sex tiondelar från avancemang.
Semifinalerna äger rum på torsdag kl 20.50 och där får vi se Andreas Kramer.
/Jonas Hedman
Läs mer från VM i Budapest:
• VM-guld för Daniel Ståhl efter magiskt drama – en bragd som hade allt
• Lysande lopp av Emil Danielsson – en sekund från VM-final
• Hrelja till semifinal efter personligt rekord
• Norsk sensation i VM-försöken på 400 m – snuddade vid europarekordet
• Simon Sundström är i VM-final – fantastiskt hinderlopp
• Perseus Karlström historisk – fjärde VM-medaljen
• Hrelja och Bengtsson – MAI-löpare redo för VM
Biografier på friidrottsstatistik.se
• Simon Sundström
• Andreas Kramer