Vilken är Sveriges vackrast belägna idrottsplats? Stadsparksvallen i Jönköping torde ligga väldigt bra till och måndagen den 31 oktober var jag tillsammans med friidrottskännaren och idrottsälskaren Johan Storåkers på plats i orten vid Vätterns strand för att uppleva allsvensk fotboll på en klassisk arena.
Stadsparksvallen invigdes 1903, men fick sitt nuvarande namn först 1927, och är hemmaarena för Jönköpings Södra IF som för ett år sedan lyckades med bedriften att åter ta sig till Allsvenskan – 47 år efter senaste besöket. Utsikten från Stadsparken över Jönköping och Vättern är fantastisk – även i mörker som vid detta besök. Det var sju grader varmt och duggregn när vi kom upp till Vallen och ställde oss och blickade ut över orten där nere.
Lagrell har varit med ett tag
Sedan gick vi in i Världshuset Stugan placerat alldeles vid bergskanten mindre än hundra meter från Vallen. En timme återstod till mötet Jönköpings Södra IF–AIK i Allsvenskans näst sista omgång och i stugvärmen fick vi en pratstund med en av Sveriges främsta idrottsledare genom tiderna – Lars-Åke Lagrell, 76 – som bland annat var Svenska Fotbollförbundets ordförande 1991–2012.
J-Södra bildades 1922, debuterade i Allsvenskan 1945/46 och nådde sin främsta placering – tvåa – 1950. Då hade Lars-Åke redan blivit stamkund på hemmamatcherna och av de 124 Allsvenska matcherna klubben spelat på Stadsparksvallen har han missat få.
– Min far gick bort tidigt så de första åren ställde jag mig vid ingången och frågade någon passerande farbror om jag fick gå med in. Och det fick man alltid, säger Lars-Åke.
Efter sina fyra år som landshövding i Kronobergs län 2002-2006 flyttade han tillbaka till Jönköping, tog senare plats i J-Södras styrelse men avgick i fjol. Han missar sällan en hemmamatch och denna säsong har han sett alla. Fattas bara annat när det nu handlar om allsvenskt spel igen.
Ulf Lantz – en av de mesta spelarna i J-Södra
Vi diskuterade nutida och dåtida idrott och att döma av snacket runt i kring oss förstod man snabbt att det finns mycket fotbollskunnande bland gentlemännen intill. Efter en stund kom ytterligare en man, tog en stol och satte sig intill oss vid kortsidan av bordet. Det var den mustaschprydde Ulf Lantz som spelade 21 säsonger för J-Södra 1964–1984.
– Men jag spelade bara en allsvensk säsong och det var vår sista 1969. Alltså den sista innan återkomsten i år, säger Ulf.
Han berättar om J-Södras allsvenska period som handlade om åren 1945/46, 1947-54, 1960 samt 1969.
– Allsvenskan spelades höst-vår fram till 1958 och även om jag inte hann uppleva det som spelare så var det upplägget bättre. Då avgjordes Allsvenskan i juni med allt vad det innebar av bra väder och publiktillströmning. Och när serien började om i augusti låg fjolårets i färskt minne. Jag skulle gärna gå tillbaka till vår-höst.
800 m-tvillingarna Bertilsson
Sedan glider samtalet in på friidrott. Ulf bor i Bottnaryd, 2,5 mil utanför Jönköping, och berättar att Råslätts IP några kilometer från centrum är enda idrottsplatsen med löparbanor i Jönköping.
Stadsparksvallen hade löparbanor fram till 1981 och han berättar hur de 800 m-löpande tvillingarna Kristina och Karin Bertilsson, födda 1956, sprang där medan J-Södra tränade fotboll. Hans bror Christer blev senare sambo med Karin.
Karin gjorde som bäst 2:10.24 på 800 m (SM på Stockholms Stadion 1978) och Kristina 2:08.8 som 20-åring. Kristina nådde ända till landslaget och det personliga rekordet satte hon faktiskt i sin enda landskamp som var mot Danmark och Schweiz i Köpenhamn 1976.
Seger för Dan Waern 1957
Dessutom har Dan Waern tävlat på Stadsparksvallen vid två tillfällen. Den trefaldige svenska världsrekordhållaren på 1000 m och OS-fyran på 1500 m vann 1957 ett 800 m-lopp på 1:52.4. Året efter var han tvåa på 1500 m på 3:48.2.
Det har också arrangerats SM på Vallen – 1902 med Jönköpings AIS som arrangör och 1911 med Jönköpings IS som värd. Dessutom kvinnliga SM 1931 och 1948. Åren 1938, 1949 och 1950 ordnades det också internationella tävlingar i form av Amerikaspelen.
Friidrottslandskamp på Stadsparksvallen
Det har till och med arrangerats en landskamp i friidrott på den klassiska arenan även om det var ett tag sedan, närmare bestämt 1958. Det var Finnkampen för kvinnor och detta var sex år innan manliga och kvinnliga kampen började arrangeras samtidigt på samma plats. Den kvinnliga landskampen genomfördes på olika orter i både Sverige och Finland och den 20 juli 1958 var det alltså Jönköpings tur, mitt i mellan fotbolls-VM och friidrotts-EM som ägde rum i Stockholm.
Sverige vann 66–51 efter dubbelsegrar i fyra av de elva grenarna. Blott 15-åriga Gunilla Cederström från Jönköpings AIF landslagsdebuterade på sin egen hemmaplan med att vinna längd på 5.60, två centimeter före Inga Broberg (senare Stenbrink) från IK Göta i Stockholm. Gunilla satte flera svenska rekord under karriären och elva år efter landskampsdebuten gjorde hon OS-debut i Mexico City där hon tävlade i längd och femkamp.
Oavgjort
Klockan närmar sig nitton, sorlet avtar mer och mer och en efter en lämnar Värdshuset Stugan för att ta plats på Vallen intill där hemmalaget ska ta emot AIK. Vi köar några minuter vid stora ingången och sitter snart på läktaren tillsammans med 4800 åskådare.
Det blev få målchanser i regnet där en nick i ribbans underkant i första halvlek var det bästa av J-Södra och en stolpträff i andra var det närmaste AIK kom nätet i vad som var en inte alltför händelserik match. Men historiens vingslag kändes på den 113 år gamla arenan och 2017 spelar Jönköpings Södra IF allsvenskt för tolfte säsongen!
/Jonas Hedman
Ps För den som vill läsa mer om Stadsparksvallen rekommenderas den i september 2015 utkomna boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”.