Han vann inte sista banloppet, men det är som en vinnare vi kommer att minnas Mo Farah. Foto: Deca Text&Bild

Ingen är oslagbar, inte ens Mo Farah – fick ge sig i sista banloppet i karriären

Efter fem år utan en enda förlust på 5000 eller 10 000 m avslutade Mo Farah bankarriären med VM-finalen på 5000 m i London. Det blev ett långsamt lopp och denna, den sista gången fick han ge sig mot etiopierna där alla tre fanns med längst fram när det skulle avgöras och Mo hann ”bara” förbi två av dem i den vansinniga spurten och fick nöja sig med silver. Efter åtta raka mästerskapsguld på 5000 m fick han se sig besegrad i sista loppet.

– Det har varit helt fantastiskt! En lång resan men den har varit otrolig. Det faktum att detta var sista loppet sjunker inte in förrän man passerat mållinjen, jag hade några minuter för mig själv och insåg att ”this is it”, säger Mo Farah.
Efter ett långsamt lopp med 2:48 på första kilometern och 3:00 på den andra blev det till slut lite fart i allafall. Mo låg hela tiden placerad snett utanför ledaren och tog själv initiativet 600 meter från mål. Men etiopierna Muktar Edris, Yomif Kejelcha och Selemon Barega var verkligen på tå. Liksom amerikanen Paul Chelimo. 

Vilket slutvarv!
Vid klockringningen tog Kejelcha ledningen och Mo hade fullt jobb med att hänga med på bortre långsidan. In på upploppet såg man att detta kommer nog inte gå. Edris försvann iväg till seger medan Mo hann ikapp och förbi Barega och Chelimo och tog silvret på 13:33.22 – en halvsekund bakom etiopiern.
– Om jag ska vara ärlig så tog det här loppet mycket kraft. Det är ingen ursäkt, men det tog mer kraft än jag trodde. Jag försökte täcka upp varje ryck men etiopierna hade en tydlig plan, en av dem skulle offra sig. Det var vad de gjorde i kväll och den bäste vann. Jag gav allt och hade absolut ingenting mer att ge vid mållinjen.
Tankarna när han svängde in på upploppet och fortfarande hade chans på guldet:
– Då trodde jag fortfarande att det var möjligt, men mina ben var tunga. Jag blev inknuffad och stängd  vilket normalt inte händer, men nu skedde det och jag kom inte ut, säger Mo.
Det blev rent på innerbanan, han passerade två man men orkade inte ikapp vinnaren Muktar Edris.
För 23-årige Edris var det första stora titeln. Vi minns honom bland annat från segern på 5000 m i DN Galan 2014, och tredjeplatsen på samma distans på Stockholms Stadion i år.

Galet snabb avslutning
Sista 400 meterna sprang Mo på 53.0 och sista halvvarvet på 26.6, men Edris sprang ännu snabbare eftersom han kom bakifrån. Loppet gick helt enkelt för långsamt från start vilket gjorde att avslutningen blev för snabb. Eller hade det inte spelat någon roll? Var etiopierna helt inställda på att ta sista chansen att slå britten på bana? Uppenbarligen.
Det vi vet är att tidernas mesta långdistansvinnare på bana är klar på ovalen. Två OS-dubblar på 5000 och 10 000 m och tre raka i VM under fyraårsperiod är extremt bra. Plus guld på 5000 m 2011 och 10 000 m 2017. 

Enastående vinnarskalle
Ingen har vunnit så många globala titlar på 5000 och 10 000 m som den fantastiske britten. Med sin styrka och spurtförmåga har han i fem års tid besegrat allt motstånd världen har att erbjuda på de två längsta bandistanserna.
Fantastiskt att vinna allt från 5000 m-loppet i Daegu-VM 2011 till och med milfinalen förra fredagen. Han har varit illa ute flera gånger, fallit i försökslopp, hakats upp i slutskeden av finaler men alltid varit starkast sista varvet och vunnit. En fantastisk löpare.

Är Mo den främste långdistansaren genom tiderna?
När de tio främsta genom tiderna i alla standardgrenar rankades i boken World’s Greatest in Athletics 2015 så var Farah inte med alls på 5000 m och just utanför på 10 000 m men var omnämnd på sistnämnda distans. Sedan dess har mycket hänt och han är idag topp-10 på båda distanserna.
Men är han den främste med sina tio globala mästerskapsguld?
Svaret är nej. Han mötte aldrig Kenenisa Bekele eller Haile Gebrselassie när de var som bäst. De killarna sprang på en annan nivå tidsmässigt och hade samma, eller bättre, spurtförmåga. Mo Farah har ett enastående mästerskapsfacit men han är inte den främste långdistansaren genom tiderna.
I fortsättningen får vi njuta av hans härliga löpsteg på vägarna – och sannolikt på maraton i mästerskapen framöver. Vi har inte sett the Mobot för sista gången!
/Jonas Hedman

Mo Farahs meritlista
• 4 OS-guld på 5000-10 000 m 2012-2016
• 6 VM-guld på 5000 -10 000 m 2011-2017
• 2 VM-silver, 5000 2011 och 2017
• 6 EM-guld 2006–2014

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen