Fanny Roos nådde med sin sjundeplats i kula den bästa blågula placeringen genom tiderna i kast. Foto: Deca Text&Bild

Historisk världsranking för Fanny Roos

Förutom de fyra platser som Mondo Duplantis, Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Thobias Montler erövrade på amerikanska facktidningen ”Track & Field News” manliga topp-10-ranking för 2021 kan svensk friidrott glädjas åt även tre kvinnliga platser på de prestigefyllda listorna. Khaddi Sagnia debuterar på rankingen som 7:a i längd, Fanny Roos följer upp sin 8:e plats i kula 2019 med en 7:e nu och Angelica Bengtsson tar som 10:a i stav sin tredje rankingposition (tidigare 8:a 2015 och 9:a 2019) i karriären.

En enda svenska har placerat sig högre än Khaddi Sagnias sjundeplats i längd. Foto: Deca Text&Bild


Fin längdtradition

Khaddi bygger därmed vidare på vad som är på väg att bli en god svensk ”2000-tals tradition” i kvinnlig längd. Hon är nämligen vår fjärde att ta sig in på rankingens topp-10 sedan millenieskiftet: Föregångarna är Erica Johansson (7:a 2000), Carolina Klüft (7-10-6-7 åren 2004-2005-2007-2011) och Erica Jarder (9:a 2014).

Fanny bäst i kast genom tiderna
Fanny är däremot en banbrytare i sin gren eftersom hennes 8:e plats 2019 var den första svenska rankingplaceringen någonsin i kvinnlig kula. Det var dessutom den allra bästa placeringen någonsin i kvinnligt kast eftersom vi tidigare haft totalt bara fyra tidigare rankingar, samtliga på näst sista eller sista plats på respektive lista:
Ingrid Almqvists 9:a/10:a i spjut 1956/1957, Anna Söderberg 9:a i diskus 2006 och Sofi Flinck (senare Flink) 10:a i spjut 2013. Och Fanny förbättrade dessutom i år alltså sitt eget ”svenska rekord i kvinnlig kastranking” ytterligare ett snäpp genom att bli 7:a.

Angelica Bengtsson tog sig in på 10-bästa-listan i stav för tredje gången. Foto: Deca Text&Bild


Angelica Bengtsson är unik

Vad gäller Angelica så står hon ensam för hela den svenska rankinghistoriken i kvinnlig stav med sina tre inteckningar. Så trots att 2021 inte alls blev det stavår som Angelica önskat sig resulterade det alltså ändå i en topp-10-ranking.
Ett verkligt bevis på vilken hög internationell klass hon – efter sin spektakulärt guldspäckade ungdoms/juniorkarriär – faktiskt hållit även under senioråren. Något som ju bl a illustreras av att hon på Diamond League tagit inte mindre än elva topp-6 placeringar.

Nära för Maja Nilsson
Track & Fields ranking redovisar aldrig några ”bubblare” – alltså sådana som var med i resonemanget om topp-10 men som till slut inte nådde ända fram – men genom att jämföra med ranking-10:ans säsong kan man konstatera att det faktiskt inte var så mycket som fattades för en sådan som Maja Nilsson i höjd.

Ett av de bästa åren i modern tid
Totalt blev det alltså sju svenska rankingplatser i år vilket gör 2021 till ett av våra allra bästa år någonsin sedan det tidiga 1950-talet: Toppåret var 2007 med elva rankingplatser närmast följt av 2006 med åtta och sedan kommer 2021 med sina sju på en med 1974 delad tredjeplats!
Och jämför man vårt rankingsfacit 2021 med våra nordiska grannars ser det ut så här:
Sverige: 1) Mondo Duplantis, stav, och Daniel Ståhl, diskus, 4) Simon Pettersson, diskus, 6) Thobias Montler, längd, 7) Khaddi Sagnia, längd, och Fanny Roos, kula, 10) Angelica Bengtss0n, stav.
Norge: 1) Jakob Ingebrigtsen, 1500m, och Karsten Warholm, 400m häck, 3) Eivind Henriksen, slägga, 4) Jakob Ingebrigtsen, 5000m.
Finland: 8) Wilma Murto, stav.
Danmark och Island: -.

/A. Lennart Julin

Läs även:
Personbästa av Johan Rogestedt i säsongsdebuten
Två suveräna svenska världsettor på Track&Field News världsranking
Track&Field News världsranking: Sanslöst jämnt om förstaplatsen på damsidan
Två svenskar topp-5 på Track&Field News världsranking
2022 års Diamond League-program presenterat
• Nu ändras Diamond League-formatet

Biografier på friidrottsstatistik.se
Fanny Roos
Khaddi Sagnia
Angelica Bengtsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen