Michel Tornéus har tagit internationell mästerskapsmedalj i längd sex år i rad t o m 2017. Lägg till det tolv SM-guld utomhus (varav två i tresteg) och nio inne. På bilden SM-medaljörerna i tresteg 2016. Fr v Erik Ehrlin, Hammarby, Michel och Mathias Ström, Örgryte. Foto: Deca Text&Bild

Hammarby siktar på att bli en komplett klubb

Hammarby IF Friidrott har sin hemvist på Enskede IP och är en av Sveriges största klubbar med såväl elit som en omfattande barn och ungdomsverksamhet. Lagsammanhållningen är viktig i strävan efter att bli en komplett klubb och där är lag-SM och stafett-SM betydelsefulla tävlingar. I lag-SM-kvalet i Sätra på torsdag är EM-silvermedaljören i längd, Michel Tornéus, en av deltagarna. Detta är den första artikeln av tre om Hammarby Friidrott skriven av Felix Davidsson-Berndtsson som gjorde sin praktik på friidrottaren.com under våren.

Ingvar Åström är ordförande i Hammarby IF Friidrott sedan 2005 men har varit med i styrelsen sedan friidrottssektionen bildade förening inom Hammarby 1999 och har verkat som ideell ledare inom friidrott och orientering i över 50 år.
– Det roligaste med att vara ordförande är kontakten med aktiva och ledare och att göra saker tillsammans, säger Ingvar.
Hammarby IF bildades 1897 som en flersektionsförening och 101 år senare blev friidrotten en egen klubb med namnet Hammarby IF Friidrottsförening. Friidrottsklubben har nästan 1500 medlemmar varav 30-talet seniorer på elitnivå. HIF är en av Sveriges största friidrottsklubbar och har allt från en bred ungdomsverksamhet till världselit.

Lag-SM-final är ett mål
Kommande helg innehåller två viktiga tävlingar för klubben – lag-SM-kval i Sätra på torsdag 25 maj och Stafett-SM i Malmö den 27-28 maj.
– Stafett-SM är av tradition en prioriterad tävling och målet är att ha med många lag, säger Ingvar.
Stafett-SM ses av många som en spännande tävling men alla aktiva har inte riktigt samma uppfattning när det gäller Lag-SM-kvalet. Anledningen är att Hammarby de senaste åren har fått kvala för att nå finalen och att kvalmatchen ligger tidigt på säsongen.
– Men lag-SM är viktigt för oss som klubb och alla de bästa behövs om vi ska kunna konkurrera om den enda platsen från kvalgruppen som innebär en plats i finalen. Vår sportchef Benn Harradine har arbetat med att mobilisera aktiva och varit i kontakt med bland annat Michel Tornéus som kommer från USA för att hoppa längd, säger Ingvar

Bästa lag-SM-minnet
När det gäller lag-SM har Ingvar ett speciellt minne.
– Lag-SM-kvalet i Huddinge 2004 då vi för första gången gick till final för män! Då var det verkligen jubel i föreningen! Vi blev sedan sexa i finalen i Göteborg.
Sedan dess har manliga laget varit i final flera gånger med brons på herrsidan 2011 och 2012 som bästa placeringar. På damsidan är bronset från 1988 bästa placeringen men man var i final även 2012 (sexa) då det alltså var dubbla finalplatser.
I fjol arrangerade Hammarby den ena av de två lag-SM-kvalmatcherna på Enskede IP och då slutade herrlaget tvåa och damlaget trea. I år är ambitionen dock inte lika höga eftersom man av flera skäl inte kommer kunna ställa bästa lagen på benen.

Stor ungdomsverksamhet
Hammarby har av tradition varit något av en löparklubb med många bra på medel-långdistans där flera sprungit i landslaget. Men framförallt är man kanske känd för att vara en ungdomsklubb med Sveriges kanske största ungdomsverksamhet i friidrott. Målet för klubben är dock större än så.
– I början av 2000-talet diskuterade vi möjligheterna att bli en komplett förening med elitaktiva i alla grenar. Vi har dock under resans gång konstaterat att det är svårt och det är inte många klubbar som når dit, säger Ingvar.
Målet är fortfarande att bli komplett men Hammarby har tappat lite på elitsidan.
– Sedan vi började diskutera det här med att bredda oss så har vi blivit klart bättre i hopp och sprint där vi har många unga lovande talanger, men vi har inte samma toppbredd i till exempel medel-långdistans och kast. Men vi har en verksamhet som gör att vi har konkurrenskraftiga lag för både herrar och damer som på sikt ska kunna nå lag-SM-finalen.

Flera utländska elitaktiva
När det gäller elitverksamheten så har Hammarby en rad SM-vinnare och medaljörer genom åren och även aktiva på högsta internationella nivå. Michel Tornéus har varit på prispallen i längd i internationella mästerskap varje år sedan 2012 och tog EM-silver i Amsterdam i somras och i inne-EM i Belgrad så sent som i mars. 1500 m-löparen Abeba Aregawi har vunnit VM-guld både ute (2013) och inne (2014) men tävlar inte i år eftersom hon är gravid.
Hammarby har också några utländska aktiva som australiensiske diskuskastaren Benn Harradine som är heltidsanställd sportchef i Hammarby. Han har deltagit i tre OS och fyra VM och är på väg mot en femte VM-start. Hinderlöperskan Sandra Eriksson från Finland har tävlat i OS, VM och EM, samt 400 m-löparen Kristian Efremov som tävlat i EM, VM och OS för Makedonien. I klubben finns också norskan Stine Tomb som varit med i EM och VM men avslutade sin elitsatsning 2015.

Mål: Tre deltagare på VM
I sommar är det VM i London och Hammarbys målsättning är tydlig:
– Vi vill ha med tre aktiva till London. Två är redan klara – Michel Tornéus och Benn Harradine som representerar Australien internationellt, säger Ingvar.
Det finns även en förhoppning om Sandra Eriksson på 3000 meter hinder men där är läget lite oklart.
– Sandra är på väg tillbaka efter en häloperation så vi får se om hon hinner komma i form.

Viktigt med en bra träningsmiljö
För att få fram duktiga aktiva och skapa möjligheter för dem att utvecklas behövs duktiga tränare och en bra miljö att träna i. Det är någonting Hammarby jobbar mycket med.
– Just nu genomför vi tillsammans med idrottsförvaltningen ett arbete för att renovera hemmaarenan Enskede IP. Det ska bland annat byggas en ny kastplan, vi ska renovera löpbanorna och få till ytterligare längdhoppsgropar så att flera kan träna samtidigt, säger Ingvar.
– Vi har många tränare, framför allt på ungdomssidan. Två tränare är deltidsanställda, det är Oscar Gidewall och Dejan Mirkovic. Oscar är framförallt hopptränare men har även adepter inom löpning medan Dejans aktiva främst är sprinters, häcklöpare och mångkampare.

Långsiktigt arbete
Att definiera vad det innebär att vara en komplett klubb beror på vilka kriterier man sätter upp men oavsett det är det en riktig utmaning. Hammarby Friidrott tillhör definitivt de klubbar som kommit längst när det gäller att kombinera seniorelit och ungdomsverksamhet och allt som ryms däremellan.
– Det är en daglig, enträgen kamp för att nå dit. Nyckeln till framgång är vision och mål som styrmedel på lång sikt. Vi jobbar hela tiden för att bli bättre med hjälp av en stark klubbmotor bestående av en erfaren klubbledning, ett friidrottsfokuserat kansli och en internationellt meriterad sportchef som arbetar tillsammans med en mix av engagerade anställda och ideella tränare och ledare, avslutar Ingvar.

Felix Davidsson-Berndtsson

Läs även:
Så jobbar Hammarby IF med ungdomsverksamheten
Midnattsloppet – en 35-årig folkfest som verkligen vuxit
Hammarby Friidrotts webbplats
Bästa säsongsöppningen någonsin för Michel Tornéus

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen