Gefles Erik Martinsson, 20, var Sverige-etta på 400 m med 47.19 i somras och ingick i EM-laget på 4×400 som med 3:04.95 gjorde den bästa svenska tiden på elva år. Men efter att ha testat 800 m med lyckat resultat är det den distansen han ser sin framtid på och där gjorde han natten till söndagen inomhusdebut vilket slutade med seger på totalperset 1:50.46! (Se filmen längst ner på sidan.)
Det var i College Station i Texas där Erik i ett stökigt lopp till slut vann och underskred totalperset från i somras med en halvsekund.
– Det blev en kul säsongsöppnare men ett väldigt stökigt lopp. Jag blev instängd första 150 meterna och kom inte iväg i det tempo jag ville. Sen blev jag nästan fälld och höll på att trilla igen efter 350 meter men fick till en bra avslutning och vann med en hundradel, säger Erik som studerar vid University of Texas i Arlington.
1,5 timme senare sprang han slutsträckan på 4×400 m för skolan där han hade 47.17 vilket slutade med en tredjeplats i B-heatet på 3:14.22.
– Sträcktiden känns som ett bra formbesked efter sjukdom förra veckan och jag känner att IEM-kvaltiden 47.35 är inom räckhåll i något lopp framöver. Jag har redan fått godkänt av coacherna att springa EM eftersom universitetsmästerskapen, NCAA, går helgen efter om jag skulle kvala även dit, säger Erik vars innepers är 47.43 från 2015 och liktydigt med svenskt juniorrekord.
Tuff träning på universitet
Erik studerar och tränar på University of Arlington i Texas, 30 minuters bilresa från Dallas, sedan hösten 2015 och är nu inne på sin fjärde termin. Han läser Sports marketing och är efter ett tufft första år inställd på att stanna hela studietiden på fyra år.
– Jag var bara 18 när jag kom hit så det var en rätt stor omställning att studera på engelska och ta hand om mig själv med matlagning, tvätt och så vidare. Det var också en omställning träningsmässigt, väldigt mycket mer och tuffare träning, säger Erik.
De är 90 aktiva i friidrottslaget och hård konkurrens i sprint. Erik tränar sex gånger i veckan varav 3-4 dagar är riktigt tuffa.
– Då inleds träningen klockan 14 med behandling och prehab i en timme, sedan löpträning 15-16.30, en halvtimmes paus och så en timme i gymmet följt av ytterligare en timmes behandling. Det är som två pass efter varandra och det hade jag inte kört innan jag kom hit.
Halvdussinet svenska friidrottare i Arlington
Erik hade lite problem med en baksida under 2016 men fick ordning på det och tävlade från januari till augusti med gott resultat.
– Efter första terminen var jag tydlig mot tränaren att jag ville påverka träningen mer själv och han gick med på det. Så vi diskuterar upplägget gemensamt och så blir det att ge och ta från båda håll och det har fungerat bra. Sedan i höstas har jag lite mer tid för återhämtning, annars handlar den amerikanska träningen till stor del om hård träning varje vecka vilket skiljer sig mot den svenska där vi pulserar mer, säger Erik.
Han är en av nio svenskar på universitetet varav sex är friidrottare. Förutom Erik är det Joel Durén, Hässelby (medeldistans), Petter Gustafsson, IK Hakarpspojkarna (kort och lång häck), Nicklas Karlsson, Finspångs AIK (mångkamp), Sara Lennman, Katrineholms SK (kula) och Thilda Särnevång, IF Udd (längd-tresteg).
– Jag delar lägenhet med Petter och vi har bra sammanhållning bland svenskarna.
Bra väder och bra tränare
Vädermässigt är det varmt i Texas och i januari handlar det om 20-25 grader men det växlar snabbt och kan också vara minusgrader ibland och risk för snö.
– Vi kör i stort sett all löpträning utomhus och det fungerar bra. Förra året var det bara vid ett tillfälle vi behövde gå in i en gymnastiksal för skolan har ingen friidrottshall även om det finns i grannstäderna. Skulle vi behöva springa på vägarna så är det inga problem, det har jag gjort hela livet hemma i Gästrikland!
Dallas ligger som sagt en halvtimmes bilresa bort och lika långt är det till Forth Worth medan det är 2,5 timme till havet. Det är bussavstånd till de flesta tävlingarna medan andra skolor ofta måste flyta. Eriks tränare i Sverige är sedan i somras Erik Johansson medan John Sauherhage är hans coach i Arlington där också förre printern Tyrone Edgar är coach.
– Edgar har gjort 10,06 på 100 m och det är kul att ha en så meriterad löpare här på skolan. Texas är ju känt för att ha bra sprinters och det var också därför jag valde Arlington.
EM i Amsterdam var höjdpunkten
På frågan om vad som var bästa ögonblicket under 2016 kommer svaret snabbt:
– EM i Amsterdam där jag, Axel Bergrahm, Felix Francois och Adam Danielsson inte var långt från final! säger Erik som hade 46,0 på sin sträcka. I försöken underskred alla fyra sina personliga rekord från block så alla överträffade verkligen sig själva.
– Men hela 2016 var bra! Jag tävlade från januari till augusti och satte pers så sent som i slutet på augusti.
När det det gäller årets tävlingar tillhör U23EM i Polen huvudmålet.
– Jag var inte i allra bästa form på junior-EM i Eskilstuna 2015 så det skulle vara kul att få till det denna gång. Går det riktigt bra så kan nog ett 4×400-lag till VM i London vara aktuellt, jag hoppas verkligen att det blir en satsning på det, säger Erik.
800 m är framtidsdistansen
2016 testade Erik för första gången 800 m på allvar och det gick över förväntan. Det blev inte så många lopp men segern på 1:50.95 på JSM i Hässleholm gav mersmak. Inte minst det sätt han genomförde finalen på med en riktigt bra spurt sista 150 meterna som resulterade i en segermarginal på över sekunden.
– På JSM kände jag att det finns mycket mer att hämta! Jag ska satsa hårt på 400 m de närmaste åren för att bli så snabb jag vill bli innan jag helt tar steget över till 800 m som jag hoppas är min huvuddistans till 2020.
– Jag älskar 400 m inomhus med löpning på gemensam bana och det är fartmässigt tuffare än 800 m. Jag är stor och ganska tung men ger mig aldrig och det är en av mina största tillgångar. Jag gillar också att motbevisa folk när det säger att något inte går, sånt triggar mig lite extra!
En spännande vinter väntar
Höstens träning har gått bra och under jullovet var Erik hemma i Gävle och besökte bland annat den fantastiska friidrottshall som växer fram där och som ska stå klar i vår. Under veckorna i Sverige åkte han till Uppsala och tränade men det var sista gången han behövde pendla dit för nästa vinter är hallen redo att tas i bruk på allvar.
Det ska bli spännande att följa Eriks utveckling i vinter och även om han prioriterar utomhus före inomhus så kan inne-EM bli aktuellt. han tänker sig 3-4 tävlingar och med tanke på säsongsstarten så känns det som ett realistiskt mål!
/Jonas Hedman
Läs även:
• Mer om Eriks och skolans insats på UT Arlington Mavericks webbplats
• Den magnifika friidrottshallen i Gävle närmar sig slutbesiktning
Se Eriks 1:50.46 i debuten på 800 m inomhus. Film: Leo Goodman