I dagarna har TextoGraf Förlag sjösatt sajten friidrottaren.com där ambitionen är att regelbundet publicera friidrottsnyheter. Mannen bakom sajten är Jonas Hedman som är en av landets mest rutinerade friidrottsskribenter.
Friidrottaren startade som en papperstidning 2006 med Ulf Jängnemyr som ägare och ansvarig utgivare och Jonas Hedman som redaktör. Facebook-sidan med samma namn skapades av den sistnämnde 2009 och var det som blev kvar när tidningen av ekonomiska skäl lades ner 2012. Sedan dess har Jonas publicerat nyheter på FB-sidan och tar nu ett steg till i och med webbplatsen. Vi fick en pratstund med honom.
Hur kommer det sig att du startar friidrottaren.com?
– Det känns bättre att lägga texterna på en vanlig webbplats än att göra det på en Facebook-sida. Man får lite bättre kontroll, kan använda bilder bättre och så blir ju informationen tillgänglig för fler. Det är också ett sätt att exponera de friidrottsböcker jag ger ut, bland annat årsboken FRIIDROTT vars 56:e årgång kom ut förra veckan. I december publicerade jag tillsammans med britterna Peter Matthews och Richard Hymans också boken World’s Greatest in Athletics. Jag skriver ju en hel del friidrott i min roll som frilansskribent och det finns ju en del publiceringsfördelar med att ha en sajt.
Vem är Jonas Hedman?
– En friidrottsintresserad 44-åring som fastnat ganska ordentligt för den här sporten i rollen som journalist, redaktör och statistiker. Jag är utbildad grafiker och jobbar också som förläggare i det egna företaget TextoGraf Förlag som håller till i Trångsund söder om Stockholm.
Vad kommer du att skriva om?
– Det kan nog bli nästan vad som helst som berör svensk friidrott men säkert också lite med nordiskt perspektiv och även internationellt. Det finns ju egentligen ganska få ställen man kan läsa om svensk friidrott i ett bredare perspektiv. Friidrott.se är givetvis webbplatsen nummer 1 i det sammanhanget men i övrigt tycker jag att det är ganska tunt. Tanken är att friidrottaren.com ska komplettera friidrott.se. Friidrott handlar ju om löpning, hopp och kast liksom löpning utanför ovalen och ambitionen är också att skriva om seniorer såväl som juniorer, ungdomar och veteraner.
Hur ofta kommer det att finnas anledning att gå in på friidrottaren.com?
– Det återstår att se. Planen är att skriva några gånger i veckan men detta är ju ett nytt projekt och det är svårt att säga var det kommer att ta vägen. Min uppfattning är det finns många historier som aldrig berättas och förhoppningsvis hamnar några av dem här på friidrottaren.com.
Vilka kommer att skriva på sajten?
– Det blir nog mest jag själv. Den här sajten är ju i mångt och mycket ett enmansprojekt på samma sätt som årsboken FRIIDROTT, men givetvis samarbetar jag med några när det gäller framför allt den tekniska biten. Jag vill i detta sammanhang tacka Tobias Abrahamsson som modifierat WordPress-temat, Sverker Michelsen som gjort loggan och Jonas Petersson som kontinuerligt hjälper till med diverse tekniska saker. Ett nära och bra samarbete har jag också med Hasse Sjögren på Deca Text&Bild som står för merparten av bilderna.
Något mer du vill tillägga?
– Skicka gärna tips om saker att skriva om även om det knappast råder någon brist på uppslag. I övrigt önskar jag alla en trevlig sommar! Den är ju ovanligt innehållsrik för oss friidrottsfantaster eftersom den innehåller såväl EM i Amsterdam som OS i Rio. Och så rekommenderar jag ju förstås alla att köpa årsboken FRIIDROTT 🙂
/Staffan Conrad