Carl Bengström imponerade i semifinalen på 400 m häck. På tisdag kväll springer han för medalj. Foto: Deca Text&Bild

EM: Carl Bengtström till final på 400 häck – sex svenskar vidare

På förmiddagspasset i Rom tog sig Carl Bengtström vidare till final på 400 m häck efter persnära 48.51. Till final tog sig enkelt även Mondo Duplantis i stav. Fyra till avancerade till semi – Wilma Nielsen på 800 m samt Julia Henriksson och Nora Lindahl på 200 m och två av dem satte pers. För Samuel Pihlström blev det tyvärr ett tungt fall i 1500 m-försöken men han avancerade ändå till final där han på grund av skadan han ådrog sig inte kommer kunna vara med. Två som gladde var David Thid och Moa Granat i 400 häck-semifinalerna även om de inte tog sig vidare.

Carl Bengtström till final
Halva fältet på sprint-häck är seedade direkt till semi och det var Carl Bengtström som i den andra gjorde det bra. Från sin bana sju stämde det fint över alla tio häckarna och Carl nådde upploppet som trea. Där passerade han britten Alistair Chalmers och lyckades så när nå ända fram till heatseger som togs av Estlands Rasmus Mägi. 48.51 är bara två hundradelar från Carls pers och han avancerade nu till final på placering.

Nytt topplopp av David Thid
21-årige David Thid kvalade in till EM som en av de sista och imponerade med perset 49.81 i försöken som innebar både pers och avancemang. I semin på måndagsförmiddagen gjorde han ett nytt felfritt lopp och krigade hela vägen in till 49.52. Personlig rekord igen där han på den svenska tio-bästa-listan genom tiderna avancerade ytterligare och nu är åtta efter att ha passerat Christer Gullstrand (49.73 1979) och Peter Eriksson (49.54 1989).
Det var ett tätt lopp och David slutade åtta så han kommer inte göra Carl Bengtström sällskap i finalen, men vilken mästerskapslöpare David är. Han hade nu den 14.e bästa tiden av de 24 i semifinalerna. Förra året satte han pers i semin på U23-EM och tog sig till final där han slutade sexa och några veckor senare blev det pers igen på Friidrotts-SM i Söderhamn där han tog silver.

Pers igen för Moa Granat
I kvinnliga 400 häck-semin gjorde även Moa Granat ett nytt topplopp på bana två och satte även hon pers för andra gången i detta EM. 55.89 innebar förstärkt femteplats på genom-tiderna-listan.
Moa blev 21:a i sammandraget. För final krävdes 54.65 på tid och den kommer Norges Line Kloster, 34, springa efter att ha vunnit Moas semi.

Pers av Wilma Nielsen
Efter 14 tider på 2:02 gjorde Wilma Nielsen i 800 m-försöken ett perfekt taktiskt lopp där hon efter 29.4 på 200 m, 60.4 halvvägs och 1:31.5 på 600 m avslutade starkt in till 2:01.82. Personligt rekord med tre tiondelar och avancemang från trettonde till elfte plats på den svenska tio-bästa-listan där hon passerade Linda Olsson och Monica Westén.
Men Wilma har fortfarande en bit kvar till tvillingsyrran Julias färska familjerekord på 2:00.99. Hon sprang Bauhaus-galan men har skadeproblem och är inte med i Rom.

Suveräna 200 m-tider av Nora och Julia
I det andra försöksheatet på 200 m ledde Nora Lindahl hela vägen och var först i mål på 22.97. Det är personligt rekord med 16 hundradelar med vilket hon blev femte svenska under 23 sekunder. Till Linda Haglunds svenska rekord fattades bara 15 hundradelar.
Julia Henriksson skulle ha varit seedad direkt till semin på måndagskvällen men dök upp i andra heatet där hon rusade i mål som tvåa på 22.91. Det är nästpers, bara två hundradelar från det personliga rekordet från Bauhausgalan för åtta dagar sedan.
Julia och Nora gick vidare som tre respektive fyra från försöken.

Ett hopp räckte för Mondo
Den svenske världsrekordhållaren var sen till stavkvalet på grund av trafik men väl på plats blev det en lång väntan. Mondo gick till slut in på 5.60 och tog med luft. Det blev hans enda hopp sedan tretton man klarat höjden.

Tråkigt fall för Samuel …
Något som diskuterats under mästerskapet är varför det är två försöksheat och inte tre på medeldistans. Det finns tid och följden blir för många löpare i varje heat, trångt och större risk för incidenter.
I andra försöksheatet på 1500 m var Samuel Pihlström bra placerad via 60.5 på 400 m och 2:01.4 på 800 m när han avancerade i ytterspår in mot klockringningen. Det var flera i bredd och så hände något som gjorde att löparen framför Samuel föll och svensken hade ingen chans att veja och gick i backen. Tyvärr så illa att han blev liggande på sidan i fosterställning. Till slut kom han upp och joggade i mål på 4:38.51 och hade tydligt ont i armen. Sverige lämnade in en protest som gick igenom och Samuel var inställd på att springa finalen om skadan inte var för allvarlig.

… som ändå gick vidare, men …
Efter sjukhusbesök konstaterades att Samuels högra handled var bruten efter kraschen. Han fick en gipsskena på armen som därmed är fixerad och han kommer inte att springa EM-finalen. Men han ska ganska snart kunna vara igång igen.
– Allt gick så snabbt så jag kunde inte göra något. Jag var på väg framåt och allt kändes jättebra när det var några vid sargen som kanske var stressade av att ligga där och ville ut och då fanns det inte tillräckligt med plats, säger Samuel i ett meddelande från Svensk Friidrott.
– På fredag kommer det här tvåkilosbandaget att ersättas av en lätt plastskena och eftersom det inte gör speciellt ont nu så hoppas jag kunna börja springa igen ganska snart.

Tungt för Emil Danielsson
I första 1500 m-heatet sprang Emil Danielsson som lade sig långt bak inledningsvis och efter 500 meter rundade hela fältet fram till andra plats efter 65.3 på första varvet. Det gick fortsatt långsamt med 2:11 vid 800 m och vid klockringningen låg Emil åtta och höll positionen halvvägs in på bortre långsidan.
Men när övriga drog igång slutspurten så fanns inte kraften för Emil denna dag och han joggade i mål på 3:51.68. Trots det hade Emil under 57 på tredje varvet och 59 på sista. Det tuffa 5000 m-loppet i lördags satt säkert i benen.
Alla de åtta första som gick vidare hade under 39 sekunder på sista 300 meterna. Snabbast var Neil Gourley på 3:44.05 och av de som åkte ut fanns fjolårets VM-trea Narve Gilje Nordås från Norge som var knappt två sekunder från avancemang.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs mer:
Andreas Kramer tiondelar från medalj
Erik Erlandsson fyra genom tiderna på 200 m
Suldan nära pers i EM-halvmaran
Henrik Larsson fyra i 100 m-finalen – Vanessas resultat struket
Första svenska gångguldet på 78 år – bragdlopp av Perseus Karlström
Två av tre hinderkillar till final – Lisa Lilja fyra genom tiderna
Daniel Ståhl fyra i EM-finalen
Finalklart för Wictor Petersson och Maja Nilsson
Åtta svenskar till final – hindertjejerna gjorde sitt livs lopp
A. Lennart Julin sluter cirkeln 50 år efter EM i Rom
Milica går i Sanna Kallurs fotspår

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen