EM i Rom inleddes på fredagsförmiddagen i strålande sol och 24 grader på Olympiastadion med en rad svenskar i aktion. Bland dem satte hinderlöparna Emilia Lillemo och Linn Söderholm personliga rekord på 3000 m hinder och tog sig till final. Till final tog sig även Fanny Roos och Sara Lennman i kula, Daniel Ståhl, Vanessa Kamga och Caisa-Marie Lindfors i diskus och Yolanda Ngarambe på 1500 m. Från 800 m-försöken avancerade Andreas Kramer till semi.
Det är extra imponerande med aktiva som överträffar sig själva i mästerskap och det gjorde Sävedalens Linn Söderholm i det första försöksheatet på 3000 m hinder. Hon lade sig bland de sista i det 17 tjejer stora fältet och avancerade sedan undan för undan efter 3:11 på första kilometern och 3:11 även på den andra.
Vid 2000 m-passeringen passerade hon fyra tjejer och var uppe som sjua. Ut på sista varvet var de åtta i tätklungan – exakt så många som skulle gå vidare – och Linn plockade verkligen ut allt på slutvarvet. Hon avslutade med 3:12 på sista kilometern fram till 9:34.62 – personbästa med hela nio sekunder och avancemang till tredje plats på den svenska genom-tiderna-listan. Bara sekunden bakom tvåan Emilia Lillemo och tio sekunder från Charlotta Fougbergs tio år gamla svenska rekord.
Emilia spände bågen – och den höll
I andra heatet på 3000 m hinder tog Emilia Lillemo täten direkt och lämnade övriga fältet bakom sig efter ett inledande 73-sekundersvarv. Första kilometern avverkade hon på 3:08 och ledde då med nästan fyra sekunder. Därefter ökade ledningen till fem sekunder och sedan sju. När hon passerade 2000 m på 6:17 var den uppe i sex sekunder och med två varv kvar var försprånget fortfarande flera sekunder.
Men slutvarvet blev tungt för Emilia som var ikappsprungen av Spaniens Roblez i slutet på bortre lång och sedan kom flera bakifrån och passerade. Men Emilia kämpade hela vägen in och belönades med en femteplats på 9:33.01 – personligt rekord med 24 hundradelar – och framför allt en finalplats. Detta efter kilometrar på 3:08, 3:09 och 3:15. Julia Samuelsson slutade 13:e på 10:01.65.
Därmed har vi för första gången två svenskor i en EM-final på hinder – Emilia Lillemo och Linn Söderholm.
Fanny bäst i kulkvalet
Fanny Roos inledde med 17.87 och fick i andra på 18.70 – hela 70 centimeter över kvalgränsen. Sara hade 17.65 i första, trampade över i andra och så 18.16 i sista. Därmed var även hon över kvalgränsen och tog sig vidare som sjätte tjej.
Det finns alla förutsättningar för en spännande final imorgon lördag där vi alltså har två tjejer, precis som i VM och EM 2022.
Ståhl säkert till final
I diskuskvalet hade Daniel Ståhl ingen lyckad inkastning och började sedan med misslyckade 59.01. I andra kom 63.79 och han var i praktiken klar för final även om kvalgränsen var satt till 66.00. I sista landade diskusen på högra sektorlinjen kring 63 meter och det blev ett kryss.
Simon Pettersson kastade i den första kvalgruppen och efter ett inledande kast på 62 meter där han inte kunde stå kvar i ringen följde 60.26 och sedan 61.73 i sista. Det visade sig till slut fattas bara 64 centimeter för att bli en av de tolv finalisterna.
Längs av alla kastade världsrekordhållaren Mykolas Alekna med 67.50 och med Kristjan Ceh tvåa på 65.64. Daniel var femma med sina 63.79.
Även Vanessa och Caisa-Marie till final
Final i diskus blev det också för Vanessa Kamga som efter ett övertramp på 54 meter i första fortsatte med 59.26 och 60.88. Det innebar en femteplats i första kvalgruppen.
Direktkvalet var 62.50 och i andra gruppen var det bara en dryg meter som fattades dit för Caisa-Marie Lindfors.
Efter 59.89 i första kom 61.22 i andra och finalplatsen var i praktiken klar. Hon avslutade med 57 på sektorlinjen. Därmed gick hon till final som åttonde tjej och Vanessa som tia. Längst av alla kastade Sandra Elkasevic (tidigare Perkovic) med 65.62
Emma Ljungberg inledde med 51.98 och satte andra och tredje i burgaveln.
Kramer vidare till semi
I 800 m-försöken var premisserna tre första i varje heat plus fyra tider vidare till semi. Andreas Kramer sprang i det andra heatet och låg inne vid sargen större delen av loppet via 52.5 halvvägs som femma.
In på upploppet hittade han en lucka på insidan och spurtade fram till tredjeplatsen på 1:46.46 och säkert vidare till semi på placering. Vann heatet gjorde Spaniens Adrian Ben på 1:46.39 i ett lopp där de fyra första kom i mål inom en tiondel.
Vilket lopp av Yolanda – klar för final
I det första försöksheatet på 1500 m gjorde Yolanda Ngarambe det riktigt bra och via 70.0 på 400 m, 2:18.3 på 800 m och 3:21.8 på 1200 m var hon sexa vid klockringningen. Sista varvet gick fort och in på upploppet var de sju tjejer som gjorde upp om sex finalplatser på placering.
Yolanda låg sist men passerade Finlands Sara Lappalainen och såg ut att plocka ytterligare någon placering på slutet. Och visst var det så. Med 4:06.96 slutade hon femma och är i sin första mästerskapsfinal på 1500 m. Detta efter 60.5 på sista varvet. Extra kul efter att ha sprungit så bra i EM-semin i München för två år sedan men missat avancemang med liten marginal.
Bra avslutning av Hanna
Hanna Hermansson sprang i andra heatet som gick fyra sekunder långsammare än den första efter 1200 m. Israels Auerbach föll efter 300 meter och ytterligare två tjejer med bara 200 kvar. Hanna, som låg bland de sista ända till 300 meter från mål, parerade båda fallen och spurtade riktigt bra på slutvarvet där hon klockades för 60.1.
Hon kom in på upploppet som nia med kontakt med klungan men orkade inte plocka några placeringar och slutade nia på 4:13.34. Till final fattades sju tiondelar till final för Hanna som blev 20:e i sammandraget.
Därmed blev det ombytta roller för Yolanda och Hanna jämfört med München-EM för två år sedan då Hanna var i final.
Ingen final för Maja
Längd och tresteg genomförs på en uppbyggd yta tre meter ovanför löparbanorna längs bortre långsidan där Maja Åskag vid lunchtid hoppade trestegskval. Efter 13.69 i första och 13.74 i andra följde övertramp i tredje och en slutlig åttondeplats i gruppen. Det innebar en sammanlagd 15:e plats, 12 centimeter från final.
Marginalerna mot sig hade även Spårvägens Aina Griksaite som tävlar för Litauen och slutade placeringen efter Maja på 13.71. Längst av alla hoppade Aleksandra Nacheva med personliga rekordet 14.29.
Ingen nordbo tog sig till fina. Närmast var Finlands Kristiina Mäkelä m ed 13.76. Nordiska rekordhållerskan Senni Salminen (13.63) blev inte bättre än 21:a på 13.54.
Protest som inte gick igenom
Finland lämnade in en protest mot att tre tjejer tävlade i skor som inte fanns på listan över godkända skor. Men listan visade sig inte vara uppdaterad så protesten avslogs. Hade den gått igenom hade Maja avancerat till final.
Tråkigt slut för Max
Max Hrelja sprang på bana nia i andra försöksheatet på 110 m häck men fick inte upp förstabenet över första häcken och kraschade. Han roterade i luften och landade på sidan och signalerade direkt att han var skadad. Till slut fick han hjälp att hoppa ut på högerbenet. Det visade sig vara så illa att vänster hälsena är av.
Trots det kom han till mixade zonen och berättade att det nu blir hemresa till Sverige för operation så snart som möjligt.
Märkliga starterinsatser
På kvinnliga 100 m häck ryckte Polens Klaudia Wojtunik vilket normalt innebär gult kort. Men hon fick rött. Hon protesterade, pratade länge med löpningsledaren men det hjälpte inte. Hon fick lämna banan.
Någon timme senare var det dags för manliga 110 m häck-försöken där turken Mikdat Sevler stack innan skotten ljöd. En solklar tjuvstart som resulterade i – gult kort. Därmed fick han vara med i andra försöket, rusade i mål som tvåa på 13.72 och är vidare till semifinal. Märkliga domslut.
Senare skippades någon slags rättvisa och Klaudia fick springa om ensam. Men hon kom fel till andra häcken, trippade, räddade det hela, hittade rytmen igen och nådde målet på 13.22. Besviken trodde hon att semiplatsen var borta, men hon gick vidare med en enda hundradels marginal och kommer få springa på banan nio i semin.
Bra inledning av Bianca och Lovisa
I sjukampens inledande gren 100 m häck noterade Bianca Salming 14.48 i första heatet vilket var endast elva hundradelar från vad hon hade i persserien på EM 2022 då hon var åtta i sjukampen.
EM-debutanten Lovisa Karlsson gjorde med 13.16 i heat tre karriärens näst bästa tid – 0.08 från det personliga rekordet i persserien för några veckor sedan.
I höjd tog Bianca 1.77 och Lovisa 1.74 vilket innebar att den förstnämnda tappade jämfört med sin persserie medan Lovisa gick +1 cm på sin. Kula och 200 m återstår denna första sjukampsdag som avslutas under lördagen med längd, spjut och 800 m.
Sååå nära semifinal
Hur gick det då för Serbiens Milica Emini på 100 m häck som vi skrev om i onsdags? Hennes mål var att ta sig till semifinal och i försöken hade hon lottats till bana fyra i tredje och sista heatet.
Efter en blixtrande start föll hon tillbaka lite på slutet och blev till slut femma på 13.25, 0.11 från årsbästat satt i måndags. Hon blev till slut tolva i sammandraget – en enda hundradel från att avancera till finalen. Men hon är bara 24 år och har framtiden för sig.
Snabbast av alla var Finlands Lotta Harala med 12.91 och från Norden tog sig även Norges Lovise Andresen vidare tack vare 12.96 som var hennes första tid under 13 sekunder. Men de tio bästa är direktseedade till semifinalerna.
/Jonas Hedman