På väg mot ett dramatiskt SM-guld i Söderhamn 2015. Foto: Deca Text&Bild

Efter ett förlorat år är 400 häck-löparen Joel Groth på väg tillbaka

Sommaren 2015 gjorde Bollnäs Joel Groth debut på 400 m häck och noterade med 50.79 den bästa svenska tiden på tio år. Han vann SM-guld på hemmaplan och tog en dubbelseger i Finnkampen. Men så åkte han på en tuff skada i juni 2016 som spolierade hela året. Men nu är han äntligen skadefri och stegrar träningen allt mer och i sommar får vi se honom på tävlingsbanan igen!

Friidrotts-SM på Hällåsen i Söderhamn i augusti 2015 innehöll flera höjdpunkter och en var definitivt 400 häckfinalen där Hälsinglands egen Joel Groth var favorit trots att han bara gjort två lopp på distansen före SM. Han ledde klart in på upploppet men slog i näst sista häcken och var inte långt från att falla. Sucken från publiken måste ha hörts ända till Gävle men Joel stod på benen, fixade även sista häcken och tog sitt första SM-guld! Tiden 50.79 var personligt rekord med 1,05 och den bästa svenska tiden sedan Örebros Mikael Jakobsson noterade 50.02 på SM i Helsingborg 2005.
– SM i Söderhamn är mitt bästa friidrottsminne så här långt! Det var härlig stämning, mycket folk på läktaren och så skönt att lyckas på hemmaplan! Men det var långt ifrån ett perfekt lopp. Jag kom för nära första häcken och knäckte överliggaren med andrabenet och minns inget från då fram tills jag kom in på upploppet, säger Joel och skrattar.
– 1,5 månad tidigare gjorde jag debut på 400 m häck i just Bollnäs och slog då i sista häcken ännu brutalare. Så det var skönt att det höll hela vägen när det verkligen gällde, säger Joel som vann SM-titeln med över sekunden.

Seger med över sekunden när första SM-titeln bärgades på 400 m häck i Söderhamn 2015! Foto: Deca Text&Bild

Bristning i fästet till knäskålssenan
2015 blev ett fantastiskt år med personliga rekord på alla distanser – 10.31 på 100 m, 20.96 på 200 m och 46.57 på 400 m. Två veckor efter SM vann han både 400 och 400 häck i Finnkampen på Stockholms Stadion som blev en perfekt avslutning på debutsäsongen som häcklöpare. Inför 2016 var det stora målet EM i Amsterdam men av det blev intet.
– Träningen flöt på bra ända till maj då jag började känna en liten irritation i knäet på ett träningsläger. Jag sprang 400 häck i Sollentuna i början på juni men föll på sista häcken. Knäet kändes konstigt hela loppet och inför Bauhaus-galan på Stockholms Stadion insåg jag att det inte gick längre.
En magnetröntgen visade en liten bristning i ett muskelfäste till knäskålssenan.
– Det var tungt när jag insåg att det inte skulle bli något EM. Målet sattes istället till SM och Finnkampen men det visade sig bli en långvarig skada. Det var först i januari som jag kunde springa ordentligt och eftersom det hann gå ett halvår utan fullfartslöpning så har vi fått stegra belastningen  långsamt.

Ett halvår utan maxbelastning
Trots alternativträning i form av bland annat vattenlöpning så tappar man som sprinter mycket vid ett så långt uppehåll.
– Visst har jag kunnat köra mig ordentlig trött och få syra i simbassängen och snabbhetsmässigt har tester visat att jag inte tappat så mycket på till exempel flygande 30 meter. Men sprintuthålligheten och häcktekniken har blivit lidande. Det största tappet är dock att jag inte sprungit max på så länge, det tar tid för kroppen att vänja sig vid det och det gäller att stegra farten och antalet intervaller långsamt för att inte åka på bakslag, säger Joel.
Men han ser också positiva saker.
– Jag har kunnat stärka upp andra delar av kroppen med styrketräning, inte minst bålen. Och så fick jag för ovanlighetens skull en sommar på hemmaplan vilket min sambo uppskattade! Annars är man ju mest ute och reser till tävlingar.

Seger i Finnkampen på Stockholms Stadion 2015. Foto: Deca Text&Bild

Rötterna i Arbrå
Joel kommer från den lilla orten Arbrå som ligger 1,5 mil norr om Bollnäs i Hälsingland. Från Arbrå IK kommer också bland annat hopparen och mångkamparen Thomas Eriksson som tävlade i både längd och tresteg i Los Angeles-OS 1984.
Joel började med friidrott som elvaåring och har haft Hansa Näsman som tränare sedan han var 14.
– Elitsatsningen inledde jag dock på allvar först 2013, före det var det mindre seriöst med ibland halvårslånga träningsuppehåll.
Det hindrade inte att han vann ungdomsfinnkampen på 300 m häck 2008 men häcksatsningen kom att dröja.
– Jag hade inte riktigt motivationen då och trodde inte att jag kunde bli bra, så det blev slätsprint istället.
Det dröjde till 2015 innan Joel gjorde sitt första lopp på 400 m häck och sedan dess är det huvudgrenen.

Optimala träningsförhållanden
Hansa Näsman och Joel hittade våren 2015 ett bra träningsupplägg med sprint, styrka, hopp och uthållighet och det håller de sakteliga på att komma tillbaka till.
– Jag kör normalt 8–11 pass i veckan men det blir nog lite färre långa intervaller jämfört med många av mina konkurrenter. Jag kör inte så många 500 m-lopp till exempel, säger Joel.
– Annars handlar det om häckpass med 6–7 häckar för att få in stegrytmen. Det gäller att få in rutinen så att mycket sker med automatik, så är det inte än. När jag vann dubbelt i Finnkampen så var jag till exempel helt slut efter 400 slätt medan jag inte lyckades få ut allt i häck. Jag har en hel del kvar att lära på 400 m häck, säger Joel som bara sprungit sex lopp på distansen.
Träningsmässigt fungerar det riktigt bra i Bollnäs.
– Jag flyttade hit från Arbrå för 2016 och bor faktiskt bara en minuts promenad från Höghammarhallen. Jag kan träna när jag vill och slipper restider.
Med jämna mellanrum är Joel också i Sundsvall och tränar med Tom Kling-Baptiste och Stefan Tärnhuvud som ingår i Håkan Anderssons sprintgäng.

ISM-guld på 400 m i Malmö 2016. T v Felix Francois, Örgryte, och t h Martin Astner, Ullevi. Foto: Deca Text&Bild

Egenföretagare
Vid sidan av träningen jobbar Joel upp till halvtid i det egna företaget vilket handlar om friskvård mot företag.
– Det handlar om kost och löpträning och jag gör också en del grafiska jobb åt kommunen. Men jag jobbar mindre än halvtid för att kunna fokusera så mycket som möjligt på idrotten.
Joel har också några lokala sponsorer där Nordic Gym är den största.
– VD:n Christer Eriksson Jörnelind har hjälp mig med bland annat styrketräning och kostbiten sedan 2013. Christer har ett EM-guld i bodybuilding och kan verkligen den biten.

Med Tokyo-OS 2020 i sikte
Träningen går enligt plan och stegras allt mer. Den missade grundträningen gör dock att tävlingspremiären troligen förskjuts till juli.
– 2017 handlar om att komma igång med tävlandet igen så huvudmålen blir nog SM och Finnkampen. Långsiktigt är EM i Berlin 2018 ett stort mål och så hoppas jag på OS i Tokyo 2020.
Den svenska 400 m häck-historien är fylld av internationella mästerskapsmedaljer och till de stora namnen hör bland annat Sven Nylander och Niklas Wallenlind som båda tog EM-medalj. Men ingen av dem var så snabb som Joel på 100 och 200 meter där han gjort 10.31 respektive 20.96. Det ska bli spännande att se hur han lyckas omvandla den snabbheten till 400 m häck!
/Jonas Hedman

Tränare Hansa Näsman.

Fakta Joel Groth
Född 14 maj 1991 i Arbrå
Längd/vikt: 185 cm/84 kg
Tränare: Hansa Näsman

Meriter
Finnkampen: Seger 400 m och 400 m häck 2015
SM: Guld 400 m häck 2015
Inne-SM: Guld 400 m 2016

Personliga rekord
100 m 10.31  Skara 6.6.15 (12:a genom tiderna i Sverige)
200 m 20.96  Sollentuna 7.6.15 (13:e genom tiderna)
400 m 46.57  Stockholm 30.7.15 (18:e genom tiderna)
400 m häck 50.79  Söderhamn 9.8.15 (16:e genom tiderna)

Mer om Joel Groth på hans webbplats

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen