Bäst när det gäller är något som alla idrottsmän och kvinnor strävar efter – att prestera som bäst i mästerskapen. En som verkligen lyckades med det i årets inne-EM i Belgrad är Fanny Roos, 22, som i kulfinalen tangerade det svenska inomhusrekordet med 18.13 och slutade fyra. Det är den bästa svenska mästerskapsplaceringen i grenen genom tiderna! Det följde hon upp med att vinna U23-klassen på Europacupen i kast helgen efter.
Se filmklipp på rekordstöten längst ner på sidan.
Inne-EM i Kombank Arena blev Fannys hittills bästa tävling med hela sex stötar längre än det personliga rekord som gällde när vintern började. Fullträffen kom i andra omgången.
– Jag kände att det var en bra stöt men att det skulle vara så långt som 18 meter trodde jag inte! Formen var bra och jag fick bra fart i rotationen, det är den bästa stöt jag gjort tekniskt, säger Fanny som alltså slutade fyra på 18.13, bara 19 centimeter från bronset.
När innesäsongen började var hennes personliga rekord 17.58 och efter tre inledande tävlingar där det inte riktigt stämde lossnade allt på SM i Växjö där Fanny bor sedan sex år. I Telekonsult Arena hade hon samtliga sex stötar över gamla inneperset 17.20 med 17.88 i topp som tog henne upp som tvåa genom tiderna i Sverige.
– Det gav självförtroende inför EM där målet var att gå till final och förbättra det personliga rekordet, säger Fanny.
”Jag trodde inte på 18 meter redan nu”
Det var kval och final samma dag på EM men det var inga problem för Fanny.
– Jag har varit med om det på juniormästerskap och vi har också kört maxstötning på förmiddag och eftermiddag samma dag på träning, säger Fanny.
På frågan om hon är förvånad över det stora lyftet till den nya nivån – hon har i vinter förbättrat perset med över en halvmeter – är svaret tudelat.
– I januari trodde jag inte att jag skulle stöta 18 meter, men sedan har det gått så bra på träning att jag har känt att var möjligt.
Historisk placering
Fannys fjärdeplats i Belgrad är den bästa genom tiderna av en svensk kulstöterska, tidigare bästa mästerskapsplaceringen är Eivor Olson (Lagmans) femteplats på EM i Oslo 1946.
Det svenska rekord som Fanny tangerade med 18.13 tillhör Helena Engman som dominerade svensk kulstötning under närmare tio år fram till 2013. Helena var med i både EM och VM ute och inne med tre finalplatser i EM som höjdpunkter – åtta i Helsingfors 2012, nia i Barcelona 2010 (på 18.11) och åtta i inne-EM i Birmingham 2007. Hon avslutade karriären i och med inne-EM i Göteborg 2013.
Från Ljungby till Växjö och Vésteinn Hafsteinsson
Fanny är född och uppvuxen i Ryssby som ligger 1,5 mil utanför Ljungby i Småland. Hon började med friidrott i Ljungby FIK som åttaåring och tävlade för klubben till hösten 2014 då hon gick över till nystartade Atleticum Växjö SK som förra året bytte namn till Athletics 24Seven SK.
– Jag flyttade till Växjö 2011 när jag började friidrottsgymnasiet här och hade Per ”PK” Karlsson som tränare till i höstas.
Fanny har även spelat fotboll i Ryssby IF och Ljungby IF och även innebandy i Ljungby IB.
– Jag testade längd, häck och alla kastgrenarna men kula har alltid gått bäst och det har också alltid varit min huvudgren.
”Hon kan stöta 19 meter”
När Per Karlsson i höstas valde att trappa ner som tränare på grund av privata skäl så fick Fanny plats i isländske tränaren Vésteinn Hafsteinssons träningsgrupp som bland annat innehåller världsettan i diskus, Daniel Ståhl. Fanny kör rotationstekniken och arbetet med att förbättra den inleddes under hösten samtidigt som styrketräningen intensifierades.
– Fanny kan sätta svenskt rekord i sommar och stöta 18.30 om hon får vara skadefri. Inom 3-4 år kan hon nå 19 meter och för att göra det behöver hon framför allt bli starkare, säger Vésteinn.
Han menar att det är styrkan som skiljer mest och jämför med svenska rekordhållerskan i diskus, Anna Söderberg.
– Om Fanny var lika stark som Anna när hon var som bäst så skulle hon stöta 18.50-18.60 redan nu, säger Vésteinn och ger därmed en hint om hur stark Anna var när hon satte det sedan 1999 gällande svenska rekordet på 64.54.
– Det är ett rent nöje att träna Fanny! Hon är väldigt målmedveten och seriös med allt kring sin satsning och det ska bli jättekul att se hur bra hon kan bli, säger Vésteinn.
Fanny är också väldigt nöjd med samarbetet men vill inte prata längder utan fokuserar på träningen.
– Jag har inga resultatmässiga mål utan jobbar bara på att förbättra mig tekniskt och styrkemässigt, lyckas jag med det kommer också resultaten, säger hon.
70 stötar på en timme
Fanny tränar tio pass i veckan under grundträningsperioden och då handlar det om 4-6 teknikpass där kulstötningen är en viktig del plus ungefär lika många styrkepass.
– Ett kulstötningspass brukar innehålla 50–70 stötar och tar en dryg timme. När det gäller styrketräningen så handlar det om alla typer av lyft, både styrkelyft, med bänkpress, marklyft och knäböj, och tyngdlyftning med ryck och stöt och varianter på dem, säger Fanny.
– Det vi jobbar på tekniskt är bland annat att jag ska få in högerbenet mer mitt i ringen i början på rotationen för att bättre få med mig farten. Jag behöver också gå ner lite djupare för att kunna sätta i vänsterbenet bättre i utstöten.
Tidigare kombinerade hon elitsatsningen med att jobba på en bensinmack en förmiddag och en eftermiddag i veckan plus vissa helger men det slutade hon med i januari.
– Nu pluggar jag ekonomi på halvfart på Linnéuniversitetet och det fungerar bra att kombinera med idrotten. Jag läser fristående kurser och ibland blir det lite mer än 50 procent och ibland lite mindre om det är till exempel läger.
En riktigt bra mästerskapsstötare
Inne-EM i Belgrad var Fannys tredje seniormästerskap men hon har varit med i en rad junior- och ungdomsmästerskap och visat att hon trivs i den situationen. Hon var fyra på U23EM 2015, femma på junior-EM 2013 och sexa på JVM 2014.
– Två av mina bästa minnen är JEM i Rieti för fyra år sedan och JVM i USA året efter eftersom jag satte svenskt juniorrekord båda gångerna.
15 raka segrar i JSM-USM
När det gäller JSM-USM har Fanny ett hundraprocentigt facit – hon har varit med i samtliga 15 mästerskap ute och inne i kula sedan debuten som 15-åring 2010 och vunnit alla!
– Ett av mina bästa minnen är sista USM-guldet vilket var i Sollentuna 2012 när jag var 17. Då stötte jag 17.01 med 3 kg-kulan vilket var personligt rekord!
”Det går att bli världsetta utan doping”
De senaste åren har nivån på världens bästa kulstöterskor gått ner medan den snarare stigit på herrsidan. I fjol toppade USA:s Michelle Carter världsbästalistan på 20.63 uppnått i OS-finalen men det var bara fyra tjejer som stötte över 20 meter i totalt sju tävlingar under hela året. Det kan jämföras med Natalja Lisovskajas världsrekord på 22.63 som fyller 30 år i sommar.
Även det manliga världsrekordet är riktigt gammalt – 23.12 noterat av Randy Barnes för 27 år sedan. Men i fjol stötte tre man över 22 meter vid totalt tio tillfällen med USA:s Ryan Crouser som världsetta på 22.52, också det i OS-finalen. Det är inte helt lätt att förklara det scenariot i tider när doping ofta nämns i samma mening som friidrott.
– Men jag är övertygad om att det går att bli världsetta i kula utan doping, säger Fanny.
Kapacitet för VM-final
Inför sommaren har Fanny tre mål och de stavas svenskt rekord, U23EM-medalj och VM-final.
– Helena Engmans svenska utomhusrekord är 18.17 och det hoppas jag kunna slå. U23-EM i Polen blir mitt sista juniormästerskap och det skulle vara väldigt kul att ta en medalj. Men det blir inte lätt för inne-EM-femman Claudine Vita från Tyskland kommer att vara med liksom en turkiskan Emel Dereli som gjort 18.57, säger Fanny.
Inom räckhåll ligger också en finalplats på VM i London.
– Kvalgränsen är 17.75 och den klarade jag i vintras. Kommer jag till London så finns alltid chansen att gå till final.
I Peking-VM 2015 krävdes 17.73 för final och i Rio-OS 17.76 och för topp-8-placeringar 18.24 respektive 18.23.
Om man googlar på kända personer från Ljungby så får man upp fem stycken varav tre idrottsmän – Roger Johansson (ishockey), Mattias Weinhandl (ishockey) och Rade Prica (fotboll). Det känns som att det redan nu kan adderas ytterligare ett namn till den listan och denna gång handlar det om en kvinna!
/Jonas Hedman
Läs även:
• Svenskt rekord och historisk fjärdeplats av Fanny
• Nytt Sverige-bästa genom tiderna i Castorama av Roos
• Fanny tvåa genom tiderna i kula
• Intervju: Ida Storm är på väg mot något stort!
Mer om Fanny Roos och Vésteinn Hafsteinssons träningsgrupp på globalthrowing.com
De bästa kulstöterskorna genom tiderna
18.17 Helena Engman, Riviera FI, 2010
18.13i Fanny Roos, Athletics 24Seven SK, 2017
17.52 Linda-Marie Mårtensson, Hässelby SK, 1999
17.01i Catarina Andersson, Hässelby SK, 2012
16.72 Frida Åkerström, Huddinge AIS, 2014
16.58i Linda Nestorsson, Ullevi FK, 2002
Fanny Roos tio bästa kultävlingar
18.13i 4 Belgrad, SRB 3.3.17
17.88i 1 Växjö 25.2.17
17.76i 5q Belgrad, SRB 3.3.17
17.58 1 Växjö 13.8.16
17.53 1 Vecindario, ESP 11.3.17
17.41 1 Ljungby 19.8.16
17.36 1 Helsingborg 30.6.16
17.28 1 Växjö 6.9.16
17.27 1 Esbo, FIN 21.8.16
17.20i 1 Växjö 20.2.16
Rekordstöten på 18.13 i Belgrad (sju sekunder):
Rekordstöten i närbild (36 sekunder)