I vår ska den magnifika friidrottshallen i Gävle bli klar – ett rakt igenom fantastiskt bygge alldeles intill Gunder Hägg stadion på Gavlehof. Hallen har bland annat ett sex banor brett 200 m-varv med doserade kurvor och en 135 meter lång och sju banor bred rakbana och redan nu är det klart att Gefle IF kommer att arrangera inne-SM 2018.
Inom loppet av mindre än ett år tas tre nya friidrottshallar i Sverige i bruk – i oktober den 24:e i landet placerad i Uppsala där första tävlingen genomfördes i november, i december arrangerades första tävlingen i Sollentunahallen som är nr 25, och i vår blir nr 26 klar i och med inomhusarenan i Gävle.
Hallbygget kostar 240 miljoner kronor och räknar man in den här om året uppförda fotbollsarenan intill handlar det om en halv miljard kronor. Friidrottshallen blir Sveriges andra med sexbanorsvarv och innehåller bland annat en fast läktare med plats för 900 åskådare men vid tävlingar kan publikkapaciteten byggas ut till närmare fyratusen. Det är ingen tvekan om att detta kommer att betyda mycket för friidrotten i staden.
Stort friidrottsintresse
– Vi märker redan nu ett större intresse för friidrott och nu är utmaningen att hitta bra ledare för att kunna ta hand om alla barn och ungdomar. Vi har en ny process med mentorer som hjälper nya föräldrar att bli tränare för de yngsta åldersgrupperna. Men vi ser egentligen bara möjligheter med det här! säger Lars Skoglund som är ordförande i Gefle IF.
Man kan undra över hur en så fantastisk friidrottshall överhuvud taget kan bli verklighet.
– Det är en fantastisk kommun vi har som vill satsa på idrotten och barn och ungdom. Alla är verkligen välkomna i vår sport och jag gillar verkligen tankesättet att gå från en triangel till kvadrat och behålla motionsperspektivet upp i åldrarna om man inte vill hårdsatsa men samtidigt också kunna ha elit, fortsätter Lars.
– Gävle riskerade också att som många andra städer i Sverige att bli en sovstad när industrin försvann. Men genom att satsa offensivt skapar kommunen istället möjligheter.
– När man går inne i hallen är det svårt att förstå vilka fina möjligheter vi får för friidrott. Hallen är enbart till för friidrott och Gunder Hägg Stadion är också en ren friidrottsarena.
Flera stora arrangemang väntar
I sommar arrangerar Gefle IF junior-SM utomhus vilket blir andra gången på tre år, och 2018 inne-SM följt av Nordiska-Baltiska 22-årsmästerskapen på Gunder Hägg Stadion. Högst troligt blir det sedan också junior-EM 2019 där definitivt beslut tas i april.
– Det är kul att kommunen också satsar på Gunder Hägg Stadion och rustar mer eller mindre hela anläggningen med bland annat nya banor, säger Lars som betonar att ett mål också är att lyfta produkten friidrott, att få fler att betala för att se bra friidrott.
Fantastiska ytor
Hallen har allt man kan önska sig i form av tre längd/trestegsgropar, dubbla höjdbäddar, och möjlighet till alla kast.
– Vi har ett hörn för kula och vikt med två ringar där man kan kasta 35 meter. Rundbanan och den separata rakbanan har ett mjukare och skonsammare underlag än 60 m-rakan i mitten som mer är ämnad för tävling och det går att köra en full ansats i spjut, säger Lars.
Ytorna i hallen är ordentligt tilltagna och påminner om nya hallen i Uppsala. Enbart det inglasade sekretariatet är 40 meter långt och det är allvädersbeläggning ända in på toaletten!
– Vi frågade våra aktiva vad de saknar i andra hallar och fick då bland annat till svar att man inte kunde gå på toaletten med spikskor. Det kommer man att kunna hos oss, säger Lars och skrattar.
Hallen har en storbildsskärm på 8×3 meter, innertak för att hålla ner ljudnivån och ett yttertak försett med solceller för att möta miljökraven. En lång rad tekniska hjälpmedel finns och planen är att aktiva ska kunna filma sig själva och sedan direkt se resultat på en ledskärm.
Alla ryms i hallen samtidigt
Gefle IF har 300 aktiva friidrottare och alla kan utrymmesmässigt sett träna samtidigt i arenan. En av dem är 400 m-löparen Erik Martinsson, 20, som var snabbast i Sverige på distansen i somras med 47.18. Han är hemma på jullov från studierna i USA.
– Det är verkligen en fantastisk hall! Lite tråkigt bara att jag inte hinner testa banorna direkt när de blir klara. Det får bli senare i år, säger Erik som åker tillbaka till Texas den 10 januari.
Friidrottshallen kommer att betyda mycket för friidrotten i Gävle och Gästrikland med omnejd men också för Sverige i stort. För detta är en arena av internationella mått.
/Jonas Hedman