Tre lopp och tre segrar på fem dagar för Andreas Kramer toppat med ett svenskt rekord. Men en drygt veckolång period i juni bjöd på så mycket mer på 800 m. Läs A. Lennart Julins analys.
Att Andreas Kramer den 20 juni i polska Bydgoszcz sänkte sitt nästan fyra år gamla svenska rekord på 800m med nästan halvsekunden till 1:44.08 fick naturligtvis förtjänt uppmärksamhet. Men frågan är hur många som noterade att rekordet var kulmen på en 5-dagars personlig minitour runt Östersjön som startat i Sollentuna den 16 juni och sedan gjort ett stopp två dagar senare i finländska Åbo på vägen till Bydgoszcz.
En minitour som dessutom tack vare starka avslutningar hade resulterat i tre meriterande segrar på allt bättre tider: Sollentuna 1:45.61, Åbo 1:44.65 och Bydgoszcz alltså 1:44.08.
9 dagar, 10 länder och 15 tävlingar
Fast det kanske allra mest intressanta är att Andreas supertrippel var en del av något aldrig tidigare skådat som nog bäst kan beskrivas som ”Nio dagar av 800m-hysteri i Europa”. För under perioden 15-23 juni genomfördes runtom i Europa inte mindre än 15 tävlingar av ”Continental Tour”-klass med 800m-lopp som gav segertider under 1:47:
• Lördag 15: Heusden-Zolder (BEL)
• Söndag 16: Troyes (FRA), Nivelles (BEL), Sopot (POL) och Sollentuna
• Måndag 17: –
• Tisdag 18: Åbo (FIN)
• Onsdag 19: Pfungstadt (GER) och Nembro (ITA)
• Torsdag 20: Bydgoszcz (POL)
• Fredag 21: Madrid (ESP)
• Lördag 22: Wien (AUT), Trieste (ITA) och Loughborough (GBR)
• Söndag 23: Poznan (POL) och Guadalajara (ESP)
16 man under 1:45
Man kan tycka att ett sådant utbud måstee överstiga efterfrågan – men resultaten indikerar att det snarare var tvärtom. I 10 av 15 tävlingar var vinnartiden 1:45.12 eller bättre och den samlade toppbredden var enorm:
Tider under 1:45: 21 st av 16 olika löpare från 11 olika länder
Tider under 1:46: 61 st av 41 olika löpare från 17 olika länder
Tider under 1:47: 100 st av 65 olika löpare från 24 olika länder
Andreas var dessutom långt ifrån ensam om att notera nytt personligt rekord: Totalt noterades sju nya PB:n i intervallet 1:44.08-1:44.53 och ytterligare nio under 1:46. Allt detta alltså på bara nio dagar i Europa och på tävlingar ett eller flera snäpp under den allra högsta kvalitetsnivån (Diamond League).
Varför just då och där?
Vad var det egentligen som hände under den här dryga veckan i mitten av juni 2024? Fanns det en utlösande faktor eller var det bara slumpen som gjorde dessa nio dagar så märkliga även i ett historiskt perspektiv?
Det var verkligen ingen slump utan det handlade i stället om omständigheter och ”marknadskrafter”, vilka i sin tur skapats av de redan i början på augusti stundande Olympiska Spelen.
Formellt var visserligen sista dagen att kvalificera sig till OS satt till den 30 juni men i praktiken gällde för internationella galor av god klass – alltså den typ av tävlingar där man kan göra bra tider på medeldistans – den 23 juni eftersom i den internationella kalendern de sista dagarna av månaden var reserverade för nationella mästerskap.
Till detta kom att Europa självt hade varit upptaget av ett EM 7-12 juni vilket omöjliggjorde galor inte bara under dessa dagar utan också ett par-tre dagar före och ett par-tre dagar efter.
Innan det blev för sent
Kvar blev alltså för alla med levande OS-ambitioner/drömmar ett fönster på blott en dryg vecka för att klara kvalgränser och/eller samla avgörande rankingpoäng i internationell konkurrens – sedan skulle det vara för sent.
Det gällde förstås i princip alla grenar, men just medeldistans är speciellt eftersom bra farthållning och jämbördig konkurrens är så betydelsefullt för den som vill göra en riktigt bra tid.
Nyckelsiffrorna för många var WA:s direktkvaltid till Paris på 1:44.70 och den underskreds totalt fjorton gånger av tio olika löpare. För sju av de tio var det första gången under hela kvalperioden (som började 1 juli ifjol) och för de resterande tre var det första gången under 2024.
Så nog infriades ambitioner.
Perfekt träning för OS?
Och Andreas Kramer var sannerligen inte den ende som även tog vara på möjligheten att träna på att tävla flitigt under de intensiva nio dagarna. Faktum är att det var ytterligare åtta man som också hann med tre starter med en snittid under 1:46:
Återstår dock förstås att se hur många av dessa nio som den 7-10 augusti kommer att få nytta av denna träning på ”tre tuffa lopp med korta mellanrum” – för det är då som det är dags för försök, semi och final på 800m i Paris.
De 50 bästa tiderna
I tabellen nedan presenteras de 50 bästa tiderna från de magiska nio dagarna av 800m-löpning i Europa 15-23 juni 2024.
Anm: Tiderna som är markerade med fetstil är nya personliga rekord.
/A. Lennart Julin
Läs mer om och av ALJ:
• A. Lennart Julin sluter cirkeln 50 år efter EM i Rom
• Om ett färkst världsrekord: Det går en vind över Oklahomas ängar …
• Världens största friidrottstävling
• Almgrens väg till 10 000 m-rekordet – stabil fart och blixtrande avslutning
• Perspektiv på Andreas Almgrens rekordlopp på 10 000 m