Diskusfinalen på VM i Budapest blev mästerskapshistoriens bästa. Favoriten Kristjan Ceh ledde till fjärde omgången då Daniel Ståhl passerade med en decimeter med 69.37. Men i sista svarade Ceh med 70.02. Tävlingens sista kast återstod och Daniel skickade iväg diskusen 71.46 – tidernas längsta mästerskapskast. Den fantastiske tävlingsmänniskan Ståhl är tillbaka högst upp på tronen och prestationen i Budapest var ingenting annat än en bragd.
– Det var en otrolig tävling. Jäklar, tänkte jag när Kristjan gjorde 70.02 i sista omgången och passerade. Men jag gav inte upp, jag tänkte på stora rörelser och att damma på allt jag kunde, säger Daniel till Cmore.
– Det här är mitt bästa resultat någonsin inne i en arena. Det är död luft här inne och ingen bärande vind så detta är bra, det är mitt bästa resultat någonsin sett till de yttre förhållandena.
Till Daniels svenska rekord fattades bara 40 centimeter trots alltså avsaknad av bärande vind.
En av de bästa prestationerna någonsin
VM-guld på 71.46 är en av svensk friidrotts främsta mästerskapsprestationer genom tiderna. Det är i nivå med Anders Gärderuds OS-guld och världsrekord å 8:08.02 på 3000 m hinder i Montreal 1976 och Carolina Klüfts två 7000-poängsserier i sjukamp som resulterade i VM-guld. Det som gör prestationen så stor är dels den fysiska prestationen – att bara vara 40 centimeter från sitt personliga rekord inne i en stadiongryta utan bärande medvind. Och sättet han gör det på – att tappa ledningen i sista omgången och kontra med ett monsterkast. Obeskrivlig mental styrka.
Given bragdguldvinnare
Vad ska kunna stoppa Daniel från att få Svenska Dagbladets guldmedalj? 2023 är inget OS-år så nu är det dags. Daniel fick inget bragdguld när han vann OS i Tokyo men den här gången kommer det ske. För diskusfinalen i Budapest hade allt och det var inget annat än en bragd som Daniel Ståhl utförde måndagen den 21 augusti 2023.
Vassaste startfältet
Att det var det kvalitetsmässigt vassaste startfältet genom tiderna förstår man av att inte mindre än fem man hade årsbästa över 70 meter. Det har aldrig hänt tidigare. Att det kunde bli en jämn final skvallrade siffrorna 4–3 om som var inbördes möten mellan världsettan Kristjan Ceh och Daniel denna sommar. Men Daniel vann de två sista tävlingarna för mästerskapet och kastade längst i kvalet.
Vilken nervpers
Det var 27 grader varmt och en tung, fuktig värme när Daniel hade 65 respektive 66 meter i de två uppvärmningskasten. Därefter inledde han tävlingen med att i princip tappa ut diskusen på 63.01. Kristjan Ceh gjorde en lysande serie med 68.31, 69.27, x, 67.89, 66.69 och så 70.02 i sista där han alltså återtog ledningen i vad som var mästerskapshistoriens tredje 70 m-kast.
Daniels serie såg ut så här: i andra skickade han iväg en fladdrande diskus 66.58 och gick upp som tvåa följt av 64 meter men ogiltigt eftersom han klev över medvetet). Och i fjärde ledning med en decimeter tack vare 69.37.
Bakom toppduon gjorde 21-årige EM-vinnaren från i fjol, Mykolas Alekna en lysande serie med tre kast över 68 meter med 68.85 i topp som innebar brons. Det var verkligen en stor final där 66.16 krävdes för sjätte plats.
Näst bäst genom alla tider
Medaljen var Daniels femte i internationella mästerskap (OS, VM, EM) varav tredje guldet. Endast en svensk friidrottare har fler globala titlar utomhus – Carolina Klüft. Hon tog fyra guld i sjukamp 2003–2007, tre raka VM-titlar plus ett OS-guld. Men på lördag har Mondo Duplantis också chans att gå upp på tre titlar om han vinner stavfinalen.
Eric Lemming tog fyra OS-guld i spjut 1906–1912 men två av dem var i fri stil som ströks från OS-programmet efter Stockholm 1912.
Ingen fullträff för Max Hrelja
Malmö AI:s Max Hrelja imponerade stort i försöken då han efter en utmärkt start rusade i mål på 13.42 – personligt rekord med en hundradel. I den första semifinalen hade han bana sju men efter en tjuvstart av Senegals Mendy med diskvalifikation som följd, kom han inte iväg lika bra.
Max rev första häcken och sedan ytterligare några och nådde målet som sjua på 13.60 i -0.2 m/s. Ett bra lopp av Max alltså som i fjortonde loppet denna sommar underskred det personbästa som gällde när året började.
Bra insats av Moa Granat
I 400 m häck-försöken hade Vallentunas mästerskapsdebutant Moa Granat, 19, bana fyra och satsade sin vana trogen hårt från start. I den 33-gradiga hettan flöt fint hela vägen och nådde målet som sjua på 56.61 – 18 hundradelar från det personliga rekordet. Bahrains Kemi Adekoya vann heatet på 53.56.
Snabbast av alla i försöken var storfavoriten Femke Bol med 53.39 och för att avancera till semifinal hade Moa behövt göra 55.21.
”Jag ville mer”
– Det är stort att vara här och en bra erfarenhet, men jag ville mer idag. Planen var att hålla mitt eget tempo men med alla bra tjejer runt ikring mig så var det inte helt lätt att inte dras med, säger Moa till Cmore.
Hon hade det klart sämsta årsbästat i heatet men lyckades slå en tjej. Moa är yngst i den svenska VM-truppen och har på meritlistan JEM-silver från 2021 och guld från årets mästerskap i Jerusalem för två veckor sedan. Var säker på att vi får se mer av Moa i framtiden.
Tangerat årsbästa av Michaela
I stavkvalet tog Örgrytes Michaela Meijer ingångshöjden 4.35 i andra försöket och sedan 4.35 direkt i första och glädjande nog även tangerade årsbästahöjden 4.50.
På 4.60 kom första rivningen och valde sedan att spara de två återstående till 4.65 eftersom hon behövde den höjden för att ta sig vidare. Inte nära i första på 4.65 även om hon var uppe på höjden. Sista var ännu lite bättre men otillräckligt och därmed blev det ingen final för Michaela.
Juniorvärldsrekord
Redan i manliga 400 m häck-semin satte Jamaicas Roshawn Clarke U20-världsrekord då han rusade i mål i som tvåa på 47.34 i det tredje och sista heatet. Därmed tog han sig till final på placering.
/Jonas Hedman
Sveriges åtta världsmästare och elva VM-guld utomhus
Läs mer från VM i Budapest:
• Lysande lopp av Emil Danielsson – en sekund från VM-final
• Hrelja till semifinal efter personligt rekord
• Norsk sensation i VM-försöken på 400 m – snuddade vid europarekordet
• Simon Sundström är i VM-final – fantastiskt hinderlopp
• Perseus Karlström historisk – fjärde VM-medaljen
• Hrelja och Bengtsson – MAI-löpare redo för VM
Biografier på friidrottsstatistik.se
• Daniel Ståhl
• Moa Granat
• Max Hrelja
• Michaela Meijer
Mer om Daniel Ståhl:
• Ståhl tillbaka som vinnare i Diamond League
• Rekord över 70 för Daniel
• Unik prestation av Ståhl – tredje raka 70 m-tävlingen
• Seger för Daniel när MAI arrangerade första galan på 15 år
• Sista träningspasset för Daniel Ståhl och Vésteinn Hafsteinsson
• Ståhl tillbaka över 70 meter – vann över 10 000 åskådare i Åbo