Andra IEM-dagen i Istanbul kom Sveriges första medalj då Fanny Roos i sista stöten fick på 18.42 och tog bronset.
Fanny fick det inte att stämma i kulfinalen som hon inledde med 17.50, x, 17.71, 17.71 och ogiltigt. Men i sista fick hon på 18.42 och gick från åttonde till tredje plats och den placeringen höll hon tävlingen ut.
Medaljfavoriten Jessica Schilder stötte längre men kunde inte stå kvar i ringen. Guldet tog Portugals Auriol Dongmo på 19.76.
”Skönt med en okej stöt”
– Det var en jobbig tävling där jag fick inte ihop det så det var skönt att få till en okej stöt som räckte till medalj. Det är små marginaler och det är framför allt starten på rotationen som jag inte får ordning på, säger Fanny till SVT.
Andra medaljen
Medaljen var Fannys andra efter silver på IEM i Polen för två år sedan. Hon har haft en ojämn nivå hela säsongen men lyckades alltså ändå ta medalj. Hon gjorde nu sitt femte inne-EM och har sedan 2015 placeringsraden 10-4-6-2-3.
Skönt avslut med Vésteinn
Det blev också en perfekt avslutning på det på alla sätt lyckosamma samarbetet med tränare Vésteinn Hafsteinsson som lyft Fanny till världselit. Första finalplatsen var inne-EM 2017 då hon var fyra, första medaljen var IEM-silvret i Polen 2021 och första globala mästerskapsfinalen var sjundeplatsen i OS samma år.
Nu går duon skilda vägar eftersom Vésteinn bestämt sig för att sluta som tränare och ny coach för Sveriges främsta kvinnliga kulstötare genom tiderna blir Malmö-baserade Staffan Jönsson.
Carl Bengtström imponerade …
Efter 46.50 i 400 m-försöken var Carl Bengtström tillbaka i Ataköy Arena för semifinal och satsade hårt i den första från sin bana fyra. Han utmanades in på gemensam bana och vann den fighten (21.45) och höll sedan undan hela vägen in till förstaplatsen på 45.77 – hans näst bästa tid och bara 43 hundradelar från hans ett år gamla svenska inomhusrekord.
… liksom Karsten Warholm
I den andra semin gick det ännu fortare där Karsten Warholm öppnade på 21.31 och vann till synes enkelt på 45.43. Det känns som att rekorden kan fall lördag kväll och att en svensk medalj är inom räckhåll.
Thomas Schönlebes 35 år gamla europarekord på 45.05, som Karsten tangerade 2019, lever farligt och det gäller även Carls svenska inomhusrekord på 45.33.
Nytt bra lopp av Julia
I kvinnliga 60 m-semin gjorde Julia Henriksson ett nytt bra lopp och efter 7.33 i försöken på förmiddagen blev det nu 7.34, 0.04 från pers. För final krävdes 7.24.
Resultaten
/Jonas Hedman
Fanny Roos biografi på friidrottsstatistik.se
Läs även:
• Svensk succéförmiddag – alla tog sig vidare
• Är kvinnliga kula vår nya toppgren?