Ett hårfint övertrampshopp kring 8.40 i sista omgången gav Thobias Montler så när en olympisk medalj. Foto: Deca Text&Bild

Thobias Montler centimetern från medalj i OS-finalen

Längdfinalen i Tokyo-OS blev ett otroligt spännande drama där Thobias Montler var ett hårfint centimeterövertramp från medalj i sista omgången. Han jublade efter att ha landat kring 8.40 men det var övertramp med 1.4 centimeter. Därmed slutade han sjua på 8.08.

Längdfinalen hade allt vad gäller spänning där halva startfältet hade chans på medalj tävlingen igenom och där guldhoppet kom i sista omgången. Thobias Montler inledde med 8.08 i första och låg femma ända till fjärde omgången. Detta efter att ha fortsatt med 7.93 i andra och ogiltigt i tredje vilket garanterade honom en topp-8-plats och ytterligare tre hopp.

Låååångt av Thobias
Han fortsatte med 8.05 i fjärde följt av ett decimeterövertramp i femte kring 8.15. Inför sista omgången var ledarresultatet 8.41, silverresultatet 8.21 och bronsresultatet 8.15. Då fick Thobias på ett riktigt bra hopp och landade på den gula grafiklinjen som markerade ledarresultatet 8.41. Thobias skrek ut glädjen men tog sig för huvudet när han såg den röda flaggan. Han gick fram till plankan där en domaren pekade på plastelinan som visade ett hårfint övertramp och grafiken preciserade till 1.4 cm.
Obegripligt nära medalj för Thobias som slutade sjua på de 8.08 han nådde i första omgången.

Ledning med 8.41 för Echevarría
Kubas Juan Miguel Echevarría – mannen som hoppade 8.83 i lite för stark medvind på Bauhaus-galan för tre år sedan – hoppade längst i kvalet och inledde finalen med 8.11 och flög 8.41 i tredje vilket innebar ledning med 20 centimeter före landsmannen Maykel Massós 8.21 från första omgången. Därefter var det ingen som fick till något riktigt långt hopp även om flera hoppade just över åtta meter.
8.41 var ledarresultat till sista omgången då flera ökade. Japanen Yuki Hashioka ökade till 8.10, amerikanen spanjoren Eusebio Cáceras hoppade 8.18 medan silvermannen Maykel Massó avstod de fyra sista hoppen på grund av skada.

Tangerade ledarresultatet
Mitt i alltihopa flög Greklands Miltiadis Tengoglou 8.41 i sista försöket och tangerade Echevarrías ledarresultat. Därmed tog han ledningen tack vare ett bättre andrahopp – 8.15 mot 8.09.
Echevarría hade chans att svara i sista men en muskelskada från omgången före gjorde att han inte kunde springa ordentligt. Han avbröt ansatsen och föll ihop på knä vid plankan i besvikelse.

Bästa globala mästerskapsplaceringen
Thobias Montler gjorde en bra final med två godkända åttametershopp men hade inte marginalerna på sin sida. Extremt frustrerande att vara så nära medalj och sluta sjua på 8.08. Men sjundeplatsen är hans bästa i ett globalt mästerskap. I Doha-VM 2019 var han nia.
Det är nio år sedan svenska rekordhållaren Michel Tornéus, som är studioexpert hos Discovery under OS, slutade fyra i OS-finalen i London på 8.11 – en enda centimeter från brons och fem från silver. Nu fattades det till slut 13 centimeter till bronset för Thobias som satte utomhuspers med 8.27 i sista tävlingen före OS. I vintras satte han svenskt inomhusrekord med 8.31.

Tredje svensk på 89 år
Svenska topp-8-placeringar i längd i OS är inte vanligt och på herrsidan var detta blott tredje gången sedan 1932. I Atlanta 1996 var Mattias Sunneborn åtta på 8.06 (18 cm från brons) och i London 2012 som sagt Michel Tornéus fyra på 8.11 endast en centimeter från brons och fem från silver. Bästa svenska placeringen är William Peterssons guld i Antwerpen för 101 år sedan.
På damsidan är Carolina Klüfts retroaktiva åttondeplats i Peking 2008 det bästa de senaste 50 åren. En blågul OS-medalj i längd har det blivit i OS –brons för Ann-Britt Leymans i London 1948.
/Jonas Hedman

Läs även:
Fanny Roos sjua i OS-finalen
Lysande OS-kval för Khaddi Sagnia
Osannolik OS-final i diskus – dubbelseger för Daniel och Simon
Mondo Duplantis enkelt vidare till final
Fanny Roos säkerheten själv i kulkvalet
Daniel Ståhl imponerade i OS-kvalet – rysare för Simon Pettersson

Resultat: M Längd final

Svenska resultat

Då tävlar svenskarna

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Arkiv

Svenska truppen