På fredag inleds friidrotten i Rio och femton svenskar kommer att tävla under de tio dagarna. Först ut är Daniel Ståhl och Axel Härstedt i diskuskvalet som börjar på fredag klockan 14.30 svensk tid följt av direktfinalen på 10 000 m med Sarah Lahti kl 16.10.
I två artiklar kommer friidrottsexperten Birger Fogelberg att ge tips och bakgrund om svenskarna och spekulera i deras möjligheter. OS-tipset för damerna finns här.
Daniel Ståhl, 23, Spårvägens FK, diskus
Stabil säsong, hög resultatnivå och en enormt hög kapacitet står på pluskontot. Ska man nämna något mindre bra så får det bli att det finns en del tekniska brister. Känns som en klar topp-6-placering med definitiv möjlighet att smälla till med medalj om han verkligen får till det. Daniel har i år höjt sitt snitt med hela två meter och räknar man samtliga 18 tävlingar han gjort är snittet 63.70. Det är ett resultat som bör räcka till final.
Han har kastat 62 meter eller längre i de åtta senaste tävlingarna och i Ungern den 18 juli gjorde han sitt livs serie med tre kast över 66 meter och personliga rekordet 66.92 i topp. Det placerar honom tolva på årsbästalistan men upp till förstaplatsen som ägs av VM-ettan Piotr Malachowski är det bara en dryg meter.
Läs också:
Ståhls hittills längsta i diskus – 66.92 i Ungern
Stabil femma i EM-finalen
OS-mästaren besegrade Ståhl i Umeå
Ståhl OS-kvalade i första tävlingen
Axel Härstedt, 29, Malmö AI, diskus
MAI:aren har länge varit en av mina favoriter. Han har en god resultatnivå över lag, stabil teknik för det mesta (den här säsongen har han dock varit lite ojämn) men är lite anfäktad av tävlingsnerver i mästerskap verkar det som och får nog svårt att ta sig till final. Men han är en av de jag verkligen skulle unna en finalplats, kapacitet finns definitivt. Har argumenterat hårt för att han skulle få chansen i OS dit han blev uttagen som en av de sista efter att på kvalperiodens sista dag överträffat kvalgränsen 65.00 med en dryg meter och satt personligt rekord med hela 1.31. De 66.03 han kastade då placerar honom på 17:e plats i årsstatistiken. Axel gick till final i mästerskapsdebuten i Zürich-EM 2014 (tolva på 60.01) men nollade i EM-kvalet i Amsterdam i början på juli.
Läs också:
Axel fick besked till sist
Så kvalade Axel till OS
Michel Tornéus, 30, Hammarby IF, längd
Mycket bra och fokuserad EM-insats i Amsterdam för en månad sedan då han hoppade 8.19w i kvalet och sedan tog silver på 8.21w. Vindmätaren visade då +2.1 – just över det tillåtna för att resultatet skulle gälla som OS-kval. Därför tvingades han till en tävling till och flög tre dagar senare den 10 juli på hög höjd i Sierra Nevada hela 8.44! Dunderperset räddade OS-starten.
Michel har fokuserat hårt på OS ända sedan 2012 då han var fyra – en enda centimeter från medalj. Kanske är det så att han ändå möter tuffare motstånd i detta OS. Topp-6 är absolut realistiskt och kapacitet för medalj finns definitivt eftersom hans nya svenska rekord på 8.44 placerar honom trea på årsbästalistan. Noterbart är dock att Michels längsta godkända hopp på lågland i sommar är 8.07.
Läs också:
8.44 i längd av Michel Tornéus!
Femte medaljen för Michel
Michel visade klassen i kontrastrik premiärdag
Den viktigaste veckan på fyra år
Melker Svärd Jacobsson, 22, Malmö AI, stav
Dagen innan OS-friidrotten inleddes kom beskedet att Melker inte kommer till start p g a en skada i hälsenan.
Mycket fin säsongsstart med personliga rekordet 5.70 i USA i april. Detta efter att ha missat hela 2015 på grund av skada. Melker tog sig till EM-final i Amsterdam men kunde inte vara med där på grund av en stel hälsena. Sedan dess har han inte tävlat vilket är oroande. Enligt rapporterna är även Melker lite lite orolig eftersom han så sent som på tisdagen hade känning i vaden.
Konkurrensen kring de 5.70 han gjort i år är inte extrem och han parkerar på 17:e plats på årsbästalistan tillsammans med tolv andra hoppare där dock alla inte kommer att vara med i Rio. Men självklart måste Melker vara fit for fight för att kunna prestera. Vi håller tummarna, stavkvalet börjar natten mot söndag.
Läs också:
Vilken comeback av Melker!
Kim Amb, 26, F Bålsta IK, spjut
Bålsta-kastaren har flera gånger visat att han kan ta sig till mästerskapsfinaler men lyckas han även denna gång kanske vi inte ska vänta oss för mycket eftersom konkurrensen är stenhård. Men har han en bra dag med kast kring 83.50-84.00 kan det ge en placering i intervallet 8–10.
Kim har gjort nio tävlingar i sommar varav fem över 80 meter och tre just under. Han var i final på EM (sjua på 79.36) och kvalade tre dagar senare in till Rio tack vare 84.32 i Karlstad. I Rio gör han sitt andra OS efter att i London 2012 varit knappt 1,5 meter från final.
Läs också:
Vilket kast av Kim Amb!
/Birger Fogelberg